/Slavni i legendarni hrvatski boksač Mate Parlov rođen je na današnji dan NAJBOLJI HRVATSKI SPORTAŠ 20.STOLJEĆA
Parlov d

Slavni i legendarni hrvatski boksač Mate Parlov rođen je na današnji dan NAJBOLJI HRVATSKI SPORTAŠ 20.STOLJEĆA

Europski  i  svjetski prvak  u poluteškoj kategoriji  za života je proglašen najboljim hrvatskim sportašem 20. stoljeća

Legendarni  hrvatski  boksač  Mate Parlov rođen je u Splitu na današnji dan, 16. studenog 1948. godine. Porijeklom je iz sela Ričica, nedaleko od Imotskog. U Puli završava 1968. srednju školu, diplomira 1976.  na riječkom Ekonomskom fakultetu te 1984. na Fakultetu za fizički odgoj u Beogradu. Od 1964. počinje trenirati kao član Boksačkoga kluba Pula, a treneri su mu Aldo Banovac i Aldo Buršić. Kao ljevoruki boksač u početku  nastupa u srednjoj, od 1971. u poluteškoj, a na kraju svoje karijere, od 1979. do 1980. u lakoteškoj kategoriji. Za reprezentaciju Jugoslavije prvi put  nastupa 1967., a od 19 borbi samo je jedanput poražen. Tijekom amaterskoga boksa imao je ukupno 310 borbi, 291 puta  je pobijedio,  u 13 susreta izgubio, a šest puta boksao je neodlučeno. Kao profesionalac imao je  24  pobjede, tri borbe je izgubio te  u dvije boksao neodlučeno. Dvostruki  je osvajač nagrade Zlatne rukavice(1967. i 1969.). Na Europskom prvenstvu u Bukureštu 1969.  osvaja srebrnu medalju. Osmerostruki  je prvak Jugoslavije u poluteškoj kategoriji (1967.-1974.), peterostruki prvak Balkana (1971.-1974.), dvaput prvak Europe (1971. u Madridu,  1973. u Beogradu) te svjetski amaterski prvak na prvom svjetskom prvenstvu održanom 1974. godine u Havani( Kuba). Pobijedio je tada sovjetskoga boksača Olega Karatajeva i to mu je u karijeri bila najdraža pobjeda.

Parlov c

Titule europskog i svjetskoga prvaka

Na Olimpijskim igrama u Münchenu 1972. osvaja zlatno odličje u poluteškoj kategoriji. Borba protiv Gilberta Carrilla(Kuba) u završnici Igara proglašena je  jednom od najljepših i najdramatičnijih u svjetskom boksu. Profesionalni boksač postaje 1975. godine, a trener i menadžer mu je Boris Kramaršić.  U Beogradu 1976. osvaja titulu europskoga prvaka u poluteškoj kategoriji u borbi protiv Talijana Domenica Adinolfija, obranivši je zatim tri puta. Pobjedom nad argentinskim boksačem Miguelom Angelom Cuellom u srpnju 1978. u Milanu osvaja naslov svjetskoga prvaka u organizaciji Svjetskoga boksačkoga vijeća (WBC).  Ovu titulu gubi u prosincu 1978. u Marsali na Siciliji od američkoga boksača  Marvina Johnsona.

Parlov b

Najbolji hrvatski boksač svih vremena

Poslije  boksačke karijere Mate Parlov kratkotrajno se bavi trenersko-izborničkim poslom, a državna reprezentacija pod njegovim vodstvom na Olimpijskim igrama u Los Angelesu 1984. bilježi do tada najveće uspjehe. Anton Josipović iznenadio je boksački svijet osvajanjem zlata u poluteškoj kategoriji, srebrnu medalju osvojio je Redžep Redžepovski u muha kategoriji, a brončane Azis Salihu u superteškoj te Mirko Puzović u lakoj kategoriji. U anketi Sportskih novosti 1971.,1972. i 1974.  Parlov je proglašen najboljim sportašem Jugoslavije. Posebno treba istaknuti da je jedini  boksač u povijesti koji je osvojio olimpijsku, europsku i svjetsku amatersku, te europsku i svjetsku profesionalnu titulu. Za velik prinos boksu dobio je priznanje Svjetskoga boksačkoga vijeća (WBC) te je član njihove Kuće slavnih. Prema mišljenju stručnjaka,  najbolji je hrvatski i jugoslavenski boksač svih vremena, te  je već za života proglašen najboljim hrvatskim sportašem 20. stoljeća. Poslije aktivne boksačke karijere potpuno se povlači iz boksa  te  živi povučeno u Fažani, u blizini Pule.  U ovome istarskom gradu ima vlastiti kafić, a izvan je sportskih zbivanja i  javnoga života. Nakon što je teško obolio, umire u Puli 29. srpnja 2008. u 60. godini života. Pogreb je obavljen na gradskom groblju, a Parlovu u čast od  te godine pulska sportska dvorana  Dom sportova nosi njegovo ime. Također je dobitnik zvijezde u hrvatskoj Ulici slavnih.( I.T.)

Foto:Wikipedija

Podijeli
  •  
  •  
  •  

Autor:

Petar Čuljak
Petar Čuljak je idejni začetnik Sportala. Bivši prvoligaški nogometaš, dugogodišnji prvotimac pleterničke Slavije, tajnik kluba, trener u Školi nogometa. Trenutno trener NK Kutjevo, člana MŽNL. Na Sportalu Petar piše o nogometu, rukometu i ostalim sportovima.