/Skijaški skokovi u Innsbrucku održavaju se na današnji dan NA DANAŠNJI DAN ROĐEN JE I NAŠ PROSLAVLJENI VATERPOLIST ANDRO BUŠLJE
800px-Bergisel_2004-11-04

Skijaški skokovi u Innsbrucku održavaju se na današnji dan NA DANAŠNJI DAN ROĐEN JE I NAŠ PROSLAVLJENI VATERPOLIST ANDRO BUŠLJE

Skijaški skokovi u Innsbrucku održavaju se na današnji dan

Na današnji dan tradicionalno se održavaju skijaški skokovi u Innsbrucku u sklopu turneje Četiri skakaonice. Turneja četiri skakaonice tradicionalno se održava još od davne 1952. godine. Podijeljena je na dva natjecanja na njemačkom tlu i dva na austrijskom. Prva postaja je u Oberstdorfu na skakaonici Schattenberg na kojoj rekord sa 143,5 metara drži Norvežanin Sigurd Petersen, druga je Garmisch-Partenkirchen na Velikoj olimpijskoj skakaonici gdje je najduži skok izveo Švicarac Simon Ammann, također 143,5 metra , nakon toga slijedi Innsbruck i čuveni Bergisel gdje je najdalje na 137 metara poletio domaći skakač Stefan Kraft , a završnica je u Bischofshofenu na skakaonici Paul Ausserleitner čiji rekord drži Nijemac Andreas Wellinger sa 144,5 metara.

Turneja četiri skakaonice naziva se još i Novogodišnja turneja jer se natjecanja odvijaju u periodu od 29.12. do 06.01. Iako natjecanje u skijaškim skokovima traje znatno duže posebna je draž i čast pobijediti na Novogodišnjoj turneji.  Skakaonica je dobila ime po brdu Bergisel na kojem se i nalazi. Prva natjecanja na njoj održana su 1920.-ih, kad je korištena jednostavna drvena konstrukcija. Velika skakaonica izgrađena je 1930., a obnovljena je prije ZOI 1964. kako bi bila spremna za natjecanje na velikoj skakaonici.

Dvanaest godina kasnije ponovo je bila domaćin iste discipline. Sadašnji oblik dobila je 2003, a dizajnirala ju je britansko-iračka arhitektica Zaha Hadid. Mnogi slavni skakači pobjeđivali su na ovoj kultnoj skakaonici, u daljoj povijesti Sepp Bradl, Helmut Recknagel, Bjorn Wirkola, a u novijoj legendarni Finac Matty Nykaenen, Jens Weissflog, Sven Hannawald, Andreas Goldberger, Kazuyoshi Funaki, Adam Malysz, Gregor Schlierenzauer te do sada tri Slovenska skakača Primož Ulaga pod jugoslavenskom zastavom, Peter Žonta i Peter Prevc.

Zanimljivost vezana za Novogodišnju turneju je da je samo jednom u povijesti natjecanja jedan skakač uspio pobijediti na sve četiri skakaonice. Dogodilo se to u sezoni 2000/01 kada je njemački skakač Sven Hannawald bio neprikosnoven i do nogu potukao konkurenciju. Do pretprošle godine naa posljednjih sedam natjecanja pobjednici su bili Austrijanci, ali ta se tradicija se pretprošle godine promijenila jer je ukupna pobjeda nakon gotovo 20 godina ponovo otišla u Sloveniju u ruke Petra Prevca. Primož Peterka bio je do tada jedini Slovenac koji se okitio titulom najboljeg na turneji davne 1996/97. Prošle godine osvojač je bio Poljak Kamil Stoch koji je i ove godine na dobrom putu da to ponovi jer je slavio na prve dvije skakaonice i najbliži pratitelj te jedini konkurent mu je Nijemac Richard Freitag koji je i vodeći u ukupnom poretku Svjetskog kupa.

Andro Bušlje (Dubrovnik, 4. siječnja 1986.), hrvatski je vaterpolist koji igra na poziciji braniča. Nastupio je za hrvatsku vaterpolsku reprezentaciju 56 puta. S Jugom osvojio je naslov prvaka Europe 2006., Europski superkup, 3 naslova državnog prvaka i 2 nacionalna kupa. Osvojio je zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu u Melbourneu 2007. Odigrao je briljantno u polufinalu i finalu SP. Kao trener Porporele osvojio je 2007. dubrovačko kupališno amatersko natjecanje Divlju ligu.

Foto Wikipedija

Podijeli
  •  
  •  
  •  

Autor:

Petar Čuljak
Petar Čuljak je idejni začetnik Sportala. Bivši prvoligaški nogometaš, dugogodišnji prvotimac pleterničke Slavije, tajnik kluba, trener u Školi nogometa. Trenutno trener NK Kutjevo, člana MŽNL. Na Sportalu Petar piše o nogometu, rukometu i ostalim sportovima.