/Rođendan slavi Hristo Stoichkov HRISTO SE NAZABIJAO POGODAKA U DRESU BARCELONE
hristo

Rođendan slavi Hristo Stoichkov HRISTO SE NAZABIJAO POGODAKA U DRESU BARCELONE

Danas rođendan slavi proslavljeni bugarski nogometaš Hristo Stoichkov.

Hristo Stoičkov , rođen u Plovdivu 1966. godine je bugarski  nogometni trener te bivši nogometaš i nacionalni reprezentativac.

Profesionalnu karijeru započeo je 1984. igrajući za bugarski klub CSKA Sofija , iz kojeg je 1990. prešao u Barcelonu . Nakon pet godina u Barceloni prešao je u talijansku Parmu , ali se tamo zadržao samo jednu sezonu prije negoli se 1996. vratio u Barcelonu i tamo odigrao još sezonu i pol. Početkom 1998. nakratko se vratio u svoj matični klub, CSKA Sofiju, da bi potom prešao u saudijski Al-Nasr . Nakon nekoliko mjeseci odlazi u japanski Kashiwa Revsol , a početkom 2000. prelazi u američki Chicago Fire , u kojem provodi dvije sezone prije prijelaza u drugi američki klub, DC United , u kojem krajem 2003. završava svoju igračku karijeru.

S bugarskom reprezentacijom  nastupio je na dva Svjetska prvenstva, u SAD-u 1994. i Francuskoj 1998. te na EURU 1996. u Engleskoj . Na SP-u 1994. postigao je šest pogodaka i s Olegom Salenkom  podijelio naslov najboljeg strijelca turnira, a Bugarska je tada osvojila četvrto mjesto. Iste godine bio je proglašen i najboljim igračem Europe, a u Bugarskoj je za igrača godine bio izabran ukupno pet puta. Za reprezentaciju je u 83 nastupa postigao 37 pogodaka.

Od 2004. do 2007. bio je izbornik bugarske reprezentacije, a tijekom 2007. nekoliko mjeseci je vodio i španjolski klub Celtu Vigo.

Na legendarnog Bugara koji je u svoje doba bio jedan od najboljih igrača svijeta ne treba trošiti puno riječi, pogledajte, uvjerite se i prisjetite kako je to nekada radio Hristo:

Foto Wikipedija

Podijeli
  •  
  •  
  •  

Autor:

Petar Čuljak
Petar Čuljak je idejni začetnik Sportala. Bivši prvoligaški nogometaš, dugogodišnji prvotimac pleterničke Slavije, tajnik kluba, trener u Školi nogometa. Trenutno trener NK Kutjevo, člana MŽNL. Na Sportalu Petar piše o nogometu, rukometu i ostalim sportovima.