/Rođendan je Stipi Pletikosi BIVŠI REPREZENTATIVNI VRATAR 2002. IZABRAN JE NAJBOLJIM IGRAČEM HRVATSKE
plete

Rođendan je Stipi Pletikosi BIVŠI REPREZENTATIVNI VRATAR 2002. IZABRAN JE NAJBOLJIM IGRAČEM HRVATSKE

Danas je rođendan našem bivšem reprezentativnom vrataru Stipi Pletikosi. Rođen je u Splitu 1979. godine. Karijeru je započeo u splitskom Hajduku gdje ga je prvi u postavu stavio trener Ivan Iko Buljan dok je kod Ivana Katalinića 1998. postao prvi vratar kluba, smijenivši na tome mjestu velikog splitskog vratara Tončija Gabrića. Otad se iskazao sjajnim refleksima i savršenom koordinacijom.

Zbog sjajnih obrana navijači Hajduka nadjenuli su mu nadimak hobotnica. Veliku čast doživio je godine 2002.kada je u izboru Večernjeg lista proglašen najboljim igračem Hrvatske. Čast je tim veća što je od 1972.pa do danas samo  još neponovljivi Zoran Simović  kao vratar zaslužio tu nagradu. Nakon Hajduka nanizao je sljedeće klubove: Šahtar, Tottenham, Spartak Moskva, Rostov i Deportivo la Corunu.

Stipe Pletikosa bio je vratar je hrvatske nogometne reprezentacije koji je prošao doslovno sve reprezentativne uzraste, a za A reprezentaciju je debitirao 10.veljače 1999. u Splitu pred svojim navijačkim pukom. Praktički od tad je prvi vratar, samo je nakratko, oko EURA 2004. izgubio  mjesto prvog vratara  zbog teške ozlijede koja mu je kasnije zadala mnoštvo problema i u klupskoj karijeri u Ukrajini. Dana 17.srpnja 2014. Stipe je objavio da odlazi iz nacionalne vrste nakon 15 godina.

Iako je u karijeri primio puno golova poput većine svojih kolega, ali imao je puno više dobrih trenutaka i bitnih obrana. Ipak o jednom golu će se u Rusiji još dugo pričati. Naime, nakon centaršuta napadač moskovskog Dinama Kokorin je rukom u stilu Diega Maradone 1986. savladao hrvatskog vratara. To su na stadionu vidjeli baš svi, osim jedinog čovjeka koji je to morao vidjeti – suca.

Foto Wikipedija

https://www.youtube.com/watch?v=-ccNkksrfls

Podijeli
  •  
  •  
  •  

Autor:

Petar Čuljak
Petar Čuljak je idejni začetnik Sportala. Bivši prvoligaški nogometaš, dugogodišnji prvotimac pleterničke Slavije, tajnik kluba, trener u Školi nogometa. Trenutno trener NK Kutjevo, člana MŽNL. Na Sportalu Petar piše o nogometu, rukometu i ostalim sportovima.