/Rođendan slavi velemajstor slobodnih udaraca Juninho Pernambucano 44 POGOTKA IZ SLOBODNIH UDARACA POSTIGAO JE JUNINHO ZA LYON
juninho pernabucano yt

Rođendan slavi velemajstor slobodnih udaraca Juninho Pernambucano 44 POGOTKA IZ SLOBODNIH UDARACA POSTIGAO JE JUNINHO ZA LYON

Rođendan slavi velemajstor slobodnih udaraca Juninho Pernambucano.

Danas rođendan slavi pravi majstor za izvođenje slobodnih udaraca Juninho Pernambucano. U svoje doba bio je sigurno jedan od najboljih izvođača, a niti danas ne bi puno zaostajao za konkurencijom te bi njegovo golovi zacijelo bili na vrhu ljestvica najboljih pogodaka iz slobodnih udaraca.

 

Punim imenom Antonio Augusto Ribeiro Reis Jr. , poznat kao Juninho i Juninho Pernambucano, rođen u Recifeu 1975.godine, brazilski je umirovljeni nogometaš i specijalist za ˝mrtve lopte˝. Po većini kritičara nogometne vještine smatra  se najboljim izvođačem slobodnih udaraca svih vremena. Juninho je predvodio Olympique iz Lyona do sedam uzastopnih naslova prvaka francuske lige prije nego što je napustio klub 2009. postigavši 100 pogodaka u 344 utakmice za Lyon, i šest pogodaka u 40 utakmica za reprezentaciju Brazila. Za reprezentaciju je prestao igrati nakon Svjetskog prvenstva 2006.

 

Prije njegovog dolaska u Lyon 2001. godine klub nije nikada osvojio nacionalno prvenstvo. Osim po nevjerojatnoj sposobnosti i lakoći zabijanja iz slobodnih udaraca Juninha je krasila nevjerojatna moć proigravanja te je nerijetko bio asistent svojim suigračima. Njegove osobne karakteristike i osobine vođe nagnale su tadašnjeg trenera Gerarda Houlliera da Juninhu da kapetansku vrpcu.

Zanimljivost iz njegove karijere je da je jedan od rijetkih igrača koji je igrao dva vrlo važna susreta u jednom danu. Igrao je u prijateljskoj utakmici Brazila u Porto Alegreu 15 minuta te odjurio i stigao na dvoboj Vasca i Nacionala koji se igrao u Urugvaju.

Za svoj Lyon postigao je nestvarnih 44 pogotka iz slobodnih udaraca što mu je donijelo epitet najboljeg udarača statičke (mrtve) lopte. Blizina odnosno udaljenost od gola pri izvođenju slobodnih udaraca kod njega nije bila presudna. Imao je takvu tehniku udarca da se lopta uopće nije okretala oko svoje osi prilikom leta prema vrataru te je nerijetko mijenjala smjer što je jako otežavalo vratarima posao. Nešto sličnu tehniku danas upotrebljava Cristiano Ronaldo, ali i sve veći broj mladih nogometaša.

Sumnjamo da će se itko približiti neponovljivom Brazilcu. Pogledjte kako je to nekada radio Juninho:

Foto Screenshot You-tube

Podijeli
  •  
  •  
  •  

Autor:

Petar Čuljak
Petar Čuljak je idejni začetnik Sportala. Bivši prvoligaški nogometaš, dugogodišnji prvotimac pleterničke Slavije, tajnik kluba, trener u Školi nogometa. Trenutno trener NK Kutjevo, člana MŽNL. Na Sportalu Petar piše o nogometu, rukometu i ostalim sportovima.