/Promjene u europskim klupskim natjecanjima DRUGAČIJA PROCEDURA ULASKA U LIGU PRVAKA
liga prvaka

Promjene u europskim klupskim natjecanjima DRUGAČIJA PROCEDURA ULASKA U LIGU PRVAKA

Promjene u europskim klupskim natjecanjima.

Izvršni odbor Uefe potvrdio je sustave natjecanja Lige prvaka i Europske lige za trogodišnji ciklus od 2018. do 2021. godine, a iako nije bilo promjena u samom sustavu natjecanja, izmijenjena je procedura ulaska klubova u sama natjecanja.

Nakon intenzivnih razgovora među važnim dionicima europskog nogometa, Uefin Izvršni odbor prihvatio je sljedeće izmjene:

– Pobjednici Europske lige automatski će se kvalificirati za natjecanje po skupinama Lige prvaka, kao i četiri najbolja kluba iz četiri najbolje rangirana nacionalna saveza

– Na snagu stupa novi sustav za dodjeljivanje koeficijenata klubovima koji će biti određeni prema klupskim uspjesima, a izbacuje se udio nacionalnog koeficijenta u individualnom koeficijentu kluba, osim ako je koeficijent manji od 20% koeficijenta nacionalnog saveza

– U izračun klupskog koeficijenta bit će uzeti u obzir i povijesni uspjesi kluba u Ligi prvaka i Europskoj ligi

– Značajno će se povećati financijska izdvajanja klubovima za oba natjecanja, pri čemu će veći značaj biti dan sportskim rezultatima

Za srednje velike saveze poput HNS-a najvažnije je, ipak, ono što se nije mijenjalo – prvaci zemalja i dalje će u kvalifikacijama imati zaseban put do grupne faze natjecanja. Također, u Ligi prvaka i dalje će se natjecati 32 kluba, dok će u Europskoj ligi u skupinama participirati 48 klubova, kao i do sada.

“Dugo već sudjelujem u radu natjecateljskih komisija i Uefinih tijela pa dobro znam koliko je truda i dobre volje uloženo kako bi se došlo do ovog razumnog kompromisa. Na ovaj način donekle su ispunjeni zahtjevi i želje velikih liga i klubova koji, realno, svojom globalnom popularnošću donose svim sudionicima veliki novac, a da je istovremeno i dalje omogućena uvjetno rečeno ‘manjim zemljama’ šansa izboriti Ligu prvaka protiv prvaka iz ekonomski i tržišno sličnih zemalja. Za nas je najvažnije da se našem prvaku put do Lige prvaka nije značajno promijenio ili otežao jer je zadržan tzv. ‘Champions route”, a veseli što će i naši predstavnici zaraditi više novca sudjelovanjem u europskim natjecanjima s obzirom na značajno povećanje financijskog kolača u oba natjecanja. U definiranju preostalih detalja će sudjelovati i naš Savez, aktivno participiramo u odlučivanju o važnim pitanjima europskog nogometa”, izjavio je izvršni direktor HNS-a Damir Vrbanović.

Foto HNS

Podijeli
  •  
  •  
  •  

Autor:

Petar Čuljak
Petar Čuljak je idejni začetnik Sportala. Bivši prvoligaški nogometaš, dugogodišnji prvotimac pleterničke Slavije, tajnik kluba, trener u Školi nogometa. Trenutno prvotimac NK Kutjevo, člana 1. ŽNL. Na Sportalu Petar piše o nogometu, rukometu i ostalim sportovima.