/Priča o prvoj hrvatskoj lopti
FB_IMG_1531295735567

Priča o prvoj hrvatskoj lopti

Svim ljubiteljima nogometa poznata je priča da se prva nogometna lopta u Hrvatskoj zakotrljala u Županji, donesli su ju ni manje ni više nego Englezi koji su u svom kolonijalističkom stilu u Slavoniji radili na eksploataciji hrastovih šuma. Taj dio je uglavnom poznat svima, no na zanimljivu priču naišli smo na FB stranici požeškog Gradskog muzeja pa prenosimo čitavu objavu.

PRVU HRVATSKU LOPTU PRONAŠAO POŽEŽANIN!

Neki dan smo objavili informaciju da se prva lopta, donesena 1880-tih godina, gle čuda iz Engleske, u Hrvatskoj zakotrljala upravo u Slavoniji, točnije u Županji.
Na jednom prašnjavom županjskom tavanu 1979. godine pronašao ju je zagrebački advokat Augustin Lukačević, a služila je za čuvanje čavala!.

A onda smo zahvaljujući našoj pratiteljici, gospođi Mirjani Lalić saznali da je gospodin Lukačević, zvani Tarzan, požeški gimnazijalac, rodom iz Podgorja kraj Kaptola!
Prva hrvatska lopta je danas u vlasništvu njegove kćeri Ivane, čuva se u sefu i kao gotovo najstarija lopta u Europi osigurana je na milijun kuna.

Eto, nije sporno da su Hrvate naučili igrati nogomet Englezi, ali danas će, poslije 140 godina Engleze naučiti igrati nogomet – Hrvati!

Voljeli nogomet ili ne, toj ‘povijesnoj’ želji cijele Hrvatske, pridružuje se i Gradski muzej Požega, uz napomenu da ne bacate stare stvari sa svog tavana, prije nego li pozovete muzealce.

Podijeli
  •  
  •  
  •