/Pohod ka Mundobasketu HRVATSKA PREMA KINI KREĆE IZ OSIJEKA
fiba+qualifiers

Pohod ka Mundobasketu HRVATSKA PREMA KINI KREĆE IZ OSIJEKA

Mjesec rujan je predviđen za početak posljednje runde kvalifikacija za Mundobasket, koji se igra sljedeće godine u Kini. Po prvi put se koristi ovaj format kvalifikacija u kojem se sve reprezentacije bore za svoje mjesto osim domaćina, koji se automatski plasirao na završnicu.

Europske reprezentacije su svoj pohod počele još u kolovozu 2017. godine. One slabije rangirane su počele svoj pohod u predkvalifikacijama, dok su se bolje rangirane priključile u drugoj rundi u studenom. Nakon 6 mečeva, po 3 najbolje selekcije (od ukupno 4 u skupini) su nastavile svoj pohod. Ono što je bitno istaći je da se svi mečevi iz druge faze prenose u ovu završnu fazu pa čak i oni protiv reprezentacija koje su završile svoj nastup u kvalifikacijama, što je mali kuriozitet, s obzirom na to da je FIBA u toku kvalifikacija promjenila to pravilo.

Specifičnost ovih kvalifikacija se ogleda u činjenici da se igraju tokom cijele kalendarske godine, tako da će rezultat umnogome zavisiti od nastupa NBA igrača za pojedine selekcije. Čini se da će ekipe u ovom mjesecu biti najjače, jer NBA liga još uvijek nije počela stoga većina reprezentacija ima na raspolaganju igrače iz najjače lige na svijetu. One selekcije koje imaju najviše igrača u NBA će u ovom mini ciklusu biti apsolutni favoriti na kladionicama, a naši igrači zasigurno neće propustiti priliku da na svoje listiće uvrste mečeve ovih selekcija.

Čini se da u ovim kvalifikacijama neće samo snaga i kvalitet ekipe biti presudni faktor, već i mogućnost stručnog stožera da okupi što bolju ekipu u datom trenutku. Zasigurno da će većina selekcija biti lišena usluga NBA igrača u nastavku kvalifikacija u studenom i veljači. Ako još tome dodamo da počinje i EUROLEAGUE, bit će veoma zanimljivo pratiti koje igrače će Euroligaške ekipe pustiti na reprezentativno okupljanje. Sezona će biti u punom jeku i svaka utakmica će biti presudna upravo zbog strašne konkurencije.

Sve u svemu, čekaju nas veoma zanimljiva jesen i zima u ogledima reprezentacija u pohodu ka Kini i smotri najboljih.

Podijeli
  •  
  •  
  •