/Niko Kranjčar i Alan Shearer su rođeni na današnji dan NIKO JE JEDAN OD RIJETKIH IGRAČA KOJI JE IGRAO I ZA DINAMO I ZA HAJDUK
alan shearer

Niko Kranjčar i Alan Shearer su rođeni na današnji dan NIKO JE JEDAN OD RIJETKIH IGRAČA KOJI JE IGRAO I ZA DINAMO I ZA HAJDUK

Niko Kranjčar i Alan Shearer su rođeni na današnji dan.

Niko Kranjčar (Zagreb, 13. kolovoza 1984.), bivši hrvatski nogometni reprezentativac koji je igrao i za Dinamo i za Hajduk.  Sin je nogometne legende i trenera zagrebačkog Dinama i Rapida iz Beča, Zlatka “Cice” Kranjčara. Niko je nastupao za A reprezentaciju Hrvatske te je prošao sve omladinske reprezentacije.

U reprezentaciji pod vodstvom oca, izbornika Zlatka Kranjčara imao i dobrih i loših igara te je njegovo uvrštavanje u najboljih 11 države podijelilo mišljenja. Puno je bilo onih koji su to smatrali nepotizmom, ali je tako ostalo kroz čitave kvalifikacije i na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj. U tom razdoblju postigao je pogodak Brazilu u Splitu, te Malti na Valletti, a obje su utakmice završile 1:1. Igre mu se nisu bitno poboljšale, te je i dalje trpio napade, podijelio mišljenja raznih istaknutih nogometnih stručnjaka, ali i uvelike mišljenja javnosti. Imao je dobrih partija u reprezentativnom dresu, posebno pamtljiv je protiv Engleza na kultnom Wembleyu.

 

Alan Shearer (Newcastle upon Tyne, 13. kolovoza 1970.) je engleski umirovljeni nogometaš koji je najbolje partije pružao u dresu Newcastla. Za mnoge je jedan od najboljih napadača svijeta svih vremena, glavne vrline su mu bile hladnokrvnost prema protivniku, i precizan i jak udarac. Za reprezentaciju Engleske je počeo nastupati 1990. godine, ali U-21 reprezentaciju. Debi za seniorsku reprezentaciju je odigrao protiv Francuske 1992. te je u debiju zabio i pogodak. Nastupio je na Euru 96 te je zabio pet pogodaka i postao prvi strijelac tog prvenstva. Također je nastupio i na SP 1998. gdje je zabio dva pogotka, po jedan Tunisu i Argentini. Na Euru 2000 se oprostio od reprezentacije zabivši po jedan gol Rumunjskoj i Njemačkoj, bio je najmanje kriv za taj debakl Engleske. Za reprezentaciju je u svim utakmicama zabio 30 golova u 63 nastupa te je 7. najbolji strijelac Engleske svih vremena. U cijeloj svojoj karijeri u svim službenim utakmicama zabio je 417 pogotka u 800 nastupa. Tijekom karijere dobio je nagradu Reda Britanskog kraljevstva. Ostao je upamćen kao nogometna legenda u cijelome svijetu, a pogotovo u Newcastlu gdje je učinio prvi i zadnje nogometne korake.

Foto Wikipedija

Podijeli
  •  
  •  
  •  

Autor:

Petar Čuljak
Petar Čuljak je idejni začetnik Sportala. Bivši prvoligaški nogometaš, dugogodišnji prvotimac pleterničke Slavije, tajnik kluba, trener u Školi nogometa. Trenutno prvotimac NK Kutjevo, člana 1. ŽNL. Na Sportalu Petar piše o nogometu, rukometu i ostalim sportovima.