/Sir Alex Ferguson rođen na današnji dan
ferguson

Sir Alex Ferguson rođen na današnji dan

Sir Alex Ferguson, jedan od najboljih i najuspješnijih nogometnih trenera rođen je na današnji dan godine 1941. Svoje slavne i teško ponovljive trenutke slave stekao je kao menadžer Manchester Uniteda u periodu od 1986 do 2013. Sir Alex Ferguson proveo je 27 godina na Old Traffordu, osvojio je mnoštvo trofeja, od čega se ponajviše ističu dvije Lige prvaka 1999. godine te 2008. godine. U klub s Kazališta snova došao je davne 1986. godine, nakon što se proslavio rezultatima u škotskom Aberdeenu, te se nakon gotovo tri desetljeća povukao u zasluženu trenersku mirovinu. Kao igrač branio je boje škotskih prvoligaša Dunfermline Athletica i Rangersa. Kao menadžer Aberdeena osvojio je tri škotska prvenstva, četiri kupa, a zablistao je u Manchesteru s kojim je osvojio čak 38 trofeja. Svakakve zanimljivosti vežu se za nepredvidljivog i temperamentnog Alexa Fergusona čiji je trade mark žvakaća guma koju je na svakoj utakmici nervozno žvakao. Tako je 2003. gađao kopačkom jednog od svojih najboljih igrača Davida Beckhama pokazujući na pomalo okrutan način tko je gazda u svlačionici. Gotovo stotinu tisuća funti potrošio je na kazne nakon “ugodnih” razgovora sa sucima. Nedavno je izašla i biografija o Fergusonovom nogometnom životu i karijeri u kojoj je u nekoliko navrata spominjao našeg Luku Modrića kao tihu patnju čiji transfer nije uspio realizirati. Poštovao ga je kao igrača koji je čvrst i nikada ne simulira:

  • Nikad nisam tolerirao padavičare. Čak i s Ronaldom sam imao problema dok je bio mlađi. Prelagano je padao. No, kasnije se te loše navike riješio i postao je zreli igrač. Luka Modrić je primjer modernog nogometaša koji nikad ne simulira. Scholes i Giggs nikad ne simuliraju. Za razliku od Drogbe, što ste najbolje vidjeli protiv Barcelone 2012.

Nakon ovogodišnjih katastrofalnih rezultata i potpunih promašaja u kupovini igrača te lošeg odabira njegovih nasljednika ne bi uopće bilo začuđujuće da vatrenog Škota ponovo vidimo na klupi jednog od najboljih svjetskih nogometnih klubova.

Podijeli
  •  
  •  
  •  

Autor:

Petar Čuljak
Petar Čuljak je idejni začetnik Sportala. Bivši prvoligaški nogometaš, dugogodišnji prvotimac pleterničke Slavije, tajnik kluba, trener u Školi nogometa. Trenutno trener NK Kutjevo, člana MŽNL. Na Sportalu Petar piše o nogometu, rukometu i ostalim sportovima.