/Na današnji dan rođen LeBron James
lebron

Na današnji dan rođen LeBron James

Na današnji dan 1984.godine rođen je LeBron Raymone James američki profesionalni košarkaš. Trenutačni član Cleveland Cavaliersa LeBron se u dosadašnjoj 12-godišnjoj NBA karijeri okitio brojnim naslovima i uspjesima. Noseći dres Clevelanda, Miamia osvojio je dva NBA prstena, osvojio je dva Olimpijska zlata (2008, 2012), četiri puta proglašen je najkorisnijim NBA igračem, dva puta najkorisnijim igračem All star utakmice te također i nagradu za novaka godine, a jedanaest puta izabran je u All star momčad.

S američkom reprezentacijom ostvario je nekoliko nastupa na velikim natjecanja. Godine 2004. na Olimpijskim igrama u Ateni , James je osvojio brončanu medalju, a 2006. godine, na Svjetskom prvenstvu u Japanu, također osvaja još jednu bronačnu medalju. Međutim, 2008. godine američki košarkaški savez sastavlja Redeem Team, predvođen Jamesom, Wadeom, Bryantom i drugim NBA zvijezdama. Na Olimpijskim igrama u Pekingu, odabrana momčad, bez većih problema, osvaja zlatnu medalju. U pohodu na još jedno olimpijsko zlato, James je nastupio na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine i svojim igrama pomogao u ostvarenju tog cilja, osvajanja četrnaestog zlatnog odličja za momčad SAD-a.

James je imao teško djetinjstvo, majka ga je rodila u dobi od 16 godina, otac, bivši zatvorenik ih je napustio no James  je unatoč tome težio k svome cilju postati profesionalni košarkaš te je u svom srednjoškolskom obrazovanju pokazao svu raskoš svoga talenta što nije moglo proći nezapaženo mnogobrojnim NBA skautima od kojih su oni iz Clevelanda bili najbrži i najkonkretniji.

Zanimljivo je da je mladi LeBron u srednjoj školi pokazao izuzetan talenat i za nogomet no na radost svih obožavatelj vrhunske košarke ipak se odlučio za borbu ispod obruča te već godinama svojim izvedbama uveseljava NBA fanove.

Danas brani boje Clevelanda, svog prvog NBA kluba u kojega se vratio nakon što je 2010. prešao u Miami i tako postao tek treći aktivni najkorisniji igrač lige koji je promijenio klub.

 

Podijeli
  •  
  •  
  •  

Autor:

Petar Čuljak
Petar Čuljak je idejni začetnik Sportala. Bivši prvoligaški nogometaš, dugogodišnji prvotimac pleterničke Slavije, tajnik kluba, trener u Školi nogometa. Trenutno trener NK Kutjevo, člana MŽNL. Na Sportalu Petar piše o nogometu, rukometu i ostalim sportovima.