/Na današnji dan rađali su se vrhunski treneri MOURINHO, RODGERS, SANDUSKY, RUGGERI, GIMELSTOB, DIKEOULAKOS...A TAKOĐER I WAYNE GRETZKY
jose

Na današnji dan rađali su se vrhunski treneri MOURINHO, RODGERS, SANDUSKY, RUGGERI, GIMELSTOB, DIKEOULAKOS...A TAKOĐER I WAYNE GRETZKY

Na današnji dan očito su se rađali vrhunski nogometni treneri. Tako danas rođendan slave Jose Mourinho i Brendan Rodgers.

José Mário dos Santos Félix Mourinho rođen je u Stubalu 26.siječnja 1963. portugalski je nogometni trener. Mourinho ima nadimak “The Special One“, koji je nadjenuo sam sebi, dok je vodio Chelsea. Mediji su prihvatili su taj naziv, tako da je  na cijelom Otoku bio poznat kao “posebni”.

José Mourinho, sin je bivšeg portugalskog vratara , 1980. je  započeo nogometnu karijeru kao nogometaš, ali je bio nezadovoljan vlastitim nedostatkom nogometnih vještina te se prebacio na nogometni menadžment  . Nakon što je kratko vrijeme radio kao asistent, a ubrzo  postaje prevoditelj sir Bobbyju Robsonu u Sportingu . Od njega je Mourinho mnogo naučio. Nakon Sportinga i Porta , Robson odlazi u Barcelonu  , ali sa sobom dovodi i Mourinha koji kao mladi asistent sve više napreduje.

Godine 2000. Mourinho preuzima Benficu  koju počinje samostalno voditi. U svojem stilu vođenja momčadi, naglašava trening kao važnu sastavnicu uspješne momčadi. Nakon kratkih, ali uspješnih razdoblja u Benfici i Leiriji Mourinho odlazi u Porto  gdje stvara moćni sastav koji 2003.  godine osvaja trostruku krunu : prvenstvo  , kup i Kup UEFA. Još veći uspjeh slijedi 2004.  kada Mourinho, osim obranjenog naslova prvaka, osvaja i Ligu prvaka .

Ti rezultati bili su dovoljni da ga  miljarder Roman Abramovič  dovede u Chelsea, gotovo mjesec dana nakon osvajanja Lige prvaka  . Portugalski stručnjak s Chelseajom osvaja dva uzastopna naslova. Zbog svojih izjava, mediji ga često puta nazivaju prgavcem ili pak kontroverznom osobom, no zbog velikih uspjeha u Portu i Chelseau  , Mourinho u nogometnom svijetu uživa veliki respekt. Smatra se jednim od najboljih nogometnih trenera na Svijetu. Njegovu trenersku veličinu potvrdila je i Međunarodna federacija za nogometnu povijest i statistiku, (IFFHS), koja ga je proglasila najboljim trenerom Svijeta, za sezone 2004/05. i 2005/06. Pogledajte kako to Jose radi i proživljava na klupi:

 

Brendan Rodgers rođen je 1973. godine i započeo je također rano trenersku karijeru jer zbog lošeg stanja svojeg koljena nije mogao igrati profesionalni nogomet tako da je već s dvadeset godina počeo s trenerskim zanatom. Nakon što je na putovanju Španjolskom usavršavao svoje trenerske metode pozvao ga je sam Jose Mourinho da mu se pridruži u Chelseau 2004. godine kao pomoćni trener. U svojoj ne tako dugoj samostalnoj trenerskoj praksi vodio je već četiri Premierligaša Watford, Reading, Swansea i Liverpool.

 

Još jedno veliko sportsko ime slavi rođendan. Godine 1961. rodio se možda najveći igrač hokeja na ledu Wayne Gretzky. Riječi nećemo trošiti, pogledajte njegove majstorije na ledu. Dovoljno je samo podvući kako su ga zvali: The Great One! Gretzky se također okušao u trenerskim vodama , ne tako uspješno kao u igračkim.

 

Da je ovo plodonosan dan za rađanje trenera potvrđuju i Jerry Sandusky koji je više od svoje karijere ostao upamćen kao zlostavljač, zatim Oscar Ruggeri argentinski nogometaš s nešto manje od 100 nastupa za reprezentaciju te uspješan trener mnogih argentinskih klubova, George Dikeoulakos košarkaški trener, Justin Gimelstob osvajač miješanih Grand Slamova i trener Johna Isnera. Svi danas slave rođendan!

Foto Wikipedija

Podijeli
  •  
  •  
  •  

Autor:

Petar Čuljak
Petar Čuljak je idejni začetnik Sportala. Bivši prvoligaški nogometaš, dugogodišnji prvotimac pleterničke Slavije, tajnik kluba, trener u Školi nogometa. Trenutno trener NK Kutjevo, člana MŽNL. Na Sportalu Petar piše o nogometu, rukometu i ostalim sportovima.