/Na današnji dan pobijedili smo Španjolce u polufinalu SP-a u Portugalu GABRIEL BATISTUTA JE TAKOĐER ROĐEN NA DANAŠNJI DAN
ruk

Na današnji dan pobijedili smo Španjolce u polufinalu SP-a u Portugalu GABRIEL BATISTUTA JE TAKOĐER ROĐEN NA DANAŠNJI DAN

Na današnji dan pobijedili smo Španjolce u polufinalu SP-a u Portugalu

Hrvatska rukometna bajka iz 2003. godine okrunjena je zlatom kojeg je temeljito pomlađena reprezentacija, s novim izbornikom Linom Červarom, osvojila u Portugalu.

Hrvati su i prije događanja o kojima ćemo govoriti imali vrhunsku rukometnu reprezentaciju. Hrvatska se himna svirala 1994. godine na Europskom prvenstvu u Portugalu kad su se Hrvati ovjenčali broncom, pa 1995. godine na Svjetskom prvenstvu u Islandu, kad su nam osvojili srebro, te konačno na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996. godine, kad je rukometna reprezentacija donijela jedino hrvatsko zlato s OI do tada.

Nakon toga uslijedilo je katastrofalnih šest godina u kojima je Hrvatska neslavno propuštala ostvariti pristojan rezultat na velikim natjecanjima, a konačni je udarac bio 2002. godina i Europsko prvenstvo na kojem je Hrvatska bila 16. Nakon Atlante imali smo prilično staru reprezentaciju, a nasljednika nigdje na vidiku te su se u HRS-u odlučli na drastično pomlađivanje i dali priliku golobradim mladićima poniklima iz sustava odgoja igrača kroz mlađe reprezentativne dobne skupine.

U grupi  C ostvarili smo sljedeće rezultate:
20.1. Hrvatska – Argentina 29:30
21.1. Hrvatska – S. Arabija 25:18
23.1. Hrvatska – Rusija 28:26
25.1. Hrvatska – Francuska 23:22
26.1. Hrvatska – Mađarska 30:29

Nakon toga u grupi III dvije pobjede:
29.1. Hrvatska – Egipat 29:23
30.1. Hrvatska – Danska 33:27

I onda je uslijedilo najuzbudljivije polufinale naše reprezentacije s produžecima
1.2. Hrvatska – Španjolska 39:37 (np)

Nakon toga svima je bilo jasno da smo na krilima nevjerojatne atmosfere spremni za zlato u finalu:
2.2. Hrvatska – Njemačka 34:31

U ožujku 2002. godine Lino Červar postao je izbornik, zahvalio se Božidaru Joviću, instalirao Igora Vorija, mladog Lackovića i dao bezgranično povjerenje Ivanu Baliću.

Uvodni poraz od Argentine, nakon +6 Hrvata u 47. minuti, pokrenuo je lavinu kritika i svi su previđali borbu za najlošije pozicije.

Lino je vjerovao ovim igračima: Ivano Balić, Davor Dominiković, Mirza Džomba, Slavko Goluža, Božidar Jović, Nikša Kaleb, Mario Kelentrić, Blaženko Lacković, Valter Matošević, Petar Metličić, Vlado Šola, Denis Špoljarić, Goran Šprem, Renato Sulić, Tonči Valčić, Igor Vori i Vedran Zrnić.

Nakon Argentine malo smo se mučili sa Saudijskom Arabijom, a onda je proradila patent obrana 3-2-1 pa su redom padali Rusi (aktualni olimpijski prvaci), Francuzi (aktualni svjetski prvaci) , Mađari, lakoćom Egipat te prije polufinala Danci zahvaljujući fenomenalnom Vladi Šoli s 20 obrana.

Hrvati su ulaskom u polufinale iznenadili cijelu svjetsku javnost, šanse im nisu bile prevelike, ali ipak upozoreni dotadašnjim pobjedama shvaćeni su vrlo ozbiljno od strane Španjolaca i na redu je bila epska bitka u trajanju od 80 minuta koju je obilježio fenomenalni Blaženko Lacković koji je poletio zrakom dva puta i zabio ključne pogotke u trenucima kada su Hrvati imali igrača manje.

Finale smo odigrali kao u transu deklasiravši Nijemce s tri pogotka razlike. Lino je sa svojim igračima nastavio berbu medalja i nakon Portugala.

Slična situacija se dogodila i prije ovogodišnjeg EP-a u Poljskoj kada se izborniku i igračima nije davalo previše šansi za borbu za medalje, a oni su nas sve razuvjerili i oduševili ovom brončanom medaljom zlatnog sjaja te direktnim plasmanom na iduće Svjetsko prvenstvo.

Pogledajte još jednom i prisjetite se genijalnosti naših zlatnih rukometaša:

 

Gabriel Omar Batistuta (Reconquista, 1. veljače 1969.) bivši je argentinski nogometaš. S 56 postignutih pogodaka bio je dugo najbolji je strijelac u povijesti argentinske reprezentacije. U karijeri je nastupao za tri argentinska i tri talijanska kluba, od kojih najdulje za Fiorentinu.

Foto Wikipedija

Podijeli
  •  
  •  
  •  

Autor:

Petar Čuljak
Petar Čuljak je idejni začetnik Sportala. Bivši prvoligaški nogometaš, dugogodišnji prvotimac pleterničke Slavije, tajnik kluba, trener u Školi nogometa. Trenutno trener NK Kutjevo, člana MŽNL. Na Sportalu Petar piše o nogometu, rukometu i ostalim sportovima.