/Mark Viduka danas slavi rođendan POSTGAO JE U KARIJERI ČAK 258 POGODAKA U 507 UTAKMICA
mark viduka yt

Mark Viduka danas slavi rođendan POSTGAO JE U KARIJERI ČAK 258 POGODAKA U 507 UTAKMICA

Mark Viduka danas slavi rođendan.

Mark Viduka (Melbourne, 9. listopada 1975.) je bivši australski nogometaš i nogometni reprezentativac.

Zadnji klub mu je bio Newcastle United FC. Od veljače 2007., igrao je za Middlesbrough u engleskom Premiershipu. Prije je igrao i za Dinamo, (tada Croatia) iz Zagreba, Celtic iz Glasgowa i Leeds United. Sveukupno u klupskoj karijeri igrajući za svoje klubove od 1993. do 2009. godine postigao je 258 zgoditaka u 507 utakmica.

Godine 1995. je otišao u Hrvatsku, domovinu svojih predaka, gdje je zaigrao za Croatiu iz Zagreba, gdje je ostao tri godine. Ondje je odigrao i svoje prve nastupe u Kupu UEFA i Ligi prvaka.

Unatoč dobrim pruženim igrama u Hrvatskoj, u dijelu hrvatskih medija te pod njihovim utjecajem, javnosti, Viduku se počelo omalovažavati i prestrogo kritizirati. Razlog tome je i to što se hrvatska javnost bila okrenula protiv Croatie zbog raznoraznih nešportskih stvari u svezi tog kluba, čiji konci su išli sve do samog državnog vrha. Viduka je u očima pojedinih, ni kriv, ni dužan, postao simbolom nečije promašene državne politike te je “platio ceh”.

Na koncu, prodan je Celticu u prosincu 1998. godine za 3,5 milijuna funta.

Bio je kapetanom australske reprezentacije od rujna 2005., umjesto ozlijeđenog Craiga Moorea, dotadašnjeg kapetana. Viduka je napredovao u momčadi otkako je Guus Hiddink vodio Australce, odvevši ih na SP 2006. nakon što je Australija čekala 32 godine. 21. svibnja 2006., određeno je da će Viduka biti kapetanom australske vrste na SP-u. Na istom SP-u u Njemačkoj su prošli prvi krug u skupini i došli do osmine završnice, gdje su nesretno ispali od kasnijeg svjetskog prvaka Italije.

Viduka je razmatrao mogućnost povlačenja iz sudjelovanja u međunarodnim natjecanjima nakon SP-a 2006., navodeći rastuće obiteljske obveze kao glavni razlog. U rujnu 2006. je potvrdio da će nastaviti igrati za Australiju, pritom izrazivši namjeru za sudjelovati na azijskom nogometnom prvenstvu 2007.

Foto Screenshot YouTube

Podijeli
  •  
  •  
  •  

Autor:

Petar Čuljak
Petar Čuljak je idejni začetnik Sportala. Bivši prvoligaški nogometaš, dugogodišnji prvotimac pleterničke Slavije, tajnik kluba, trener u Školi nogometa. Trenutno prvotimac NK Kutjevo, člana 1. ŽNL. Na Sportalu Petar piše o nogometu, rukometu i ostalim sportovima.