/Mark Schwarzer je rođen na današnji dan VRATAR MIDDLESBOROUGHA, CHELSEA, LEICESTERA I AUSTRALSKE REPREZENTACIJE
schwarzer

Mark Schwarzer je rođen na današnji dan VRATAR MIDDLESBOROUGHA, CHELSEA, LEICESTERA I AUSTRALSKE REPREZENTACIJE

Mark Schwarzer je rođen na današnji dan.

Mark Schwarzer  (rođen 6. listopada 1972.) je australski profesionalni nogometaš koji brani u posljednje vrijeme za engleski klub Leicester City . Predstavljao je Australiju na međunarodnoj razini u dresu reperzentacije od 1993. do 2013. godine, a bio je izabran za oba Svjetska prvenstva, 2006. i  2010. godine. 

Karijeru je započeo kroz redove mladih Colo pume, Penritha , Blacktown komore i Marconi pastuha. Nakon toga je preselio u Bundesligaša Dynamo Dresden 1994. , a zatim prešao u Bundesligaša FC Kaiserslautern u 1995.godini.

Schwarzer  zatim seli u Bradford City 1996. godine gdje je skupio šesnaest nastupa prije nego je prešao u Premier ligu u redove Middlesbrougha u veljači 1997. Upisao je 445 nastupa za Middlesbrough, ali je odlučio napustiti klub u svibnju 2008. ostavši u Premier ligi te potpisao za Fulham za kojega je upisao 218 nastupa  dok nije prešao u Chelsea u 2013. Schwarzer je bio prvi, i do sada, jedini ne-Britanac koji je skupio više od 500 Premier League nastupa, a ujedno i najstariji igrač koji je igralo u knockout fazi lige prvaka . Prešao je Leicester City kroz slobodni transfer u siječnju 2015. i napustio klub na kraju sezone 2015-16.

Nakon što je igrao za Australiju za u-17 i u-20 momčadi, Schwarzer je ubilježio svoj međunarodni debi u FIFA World Cup kvalifikacijskoj utakmici protiv Kanade 1993. godine kao zamjena. Tijekom svoje međunarodne karijere, skupio je ukupno 109 nastupa za svoju zemlju. Postao Australski rekorder kad je nadmašio Alexa Tobina  u siječnju 2011. godine.

Foto Wikipedija

Podijeli
  •  
  •  
  •  

Autor:

Petar Čuljak
Petar Čuljak je idejni začetnik Sportala. Bivši prvoligaški nogometaš, dugogodišnji prvotimac pleterničke Slavije, tajnik kluba, trener u Školi nogometa. Trenutno prvotimac NK Kutjevo, člana 1. ŽNL. Na Sportalu Petar piše o nogometu, rukometu i ostalim sportovima.