/Ljubav za šah i u osmom desetljeću života IAKO MU JE 75 VELEMAJSTOR MILAN VUKIĆ I DALJE NASTUPA PO TURNIRIMA DILJEM BALKANA
vukić šah

Ljubav za šah i u osmom desetljeću života IAKO MU JE 75 VELEMAJSTOR MILAN VUKIĆ I DALJE NASTUPA PO TURNIRIMA DILJEM BALKANA

Ljubav za šah i u osmom desetljeću života.

Sedamdestpetogodišnji  velemajstor Milan Vukić iz Banjaluke često nastupa na otvorenim turnirima u Hrvatskoj, a u zadnja dva mjeseca uspješno je igrao u Pleternici, Đakovu i Čaglinu

                  Premda će 19. kolovoza napuniti 75 godina, banjalučki šahovski velemajstor Milan Vukić  još uvijek aktivno sudjeluje na mnogim otvorenim turnirima u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori. Zbog ljubavi i osobite strasti  prema šahu, nije mu teško potegnuti iz Banjaluke, pa čak putovati i noću, u mnoga mjesta bivše nam države, a najviše u Hrvatsku, gdje je stekao mnogobrojne prijatelje među šahovskim poklonicima. U zadnja dva mjeseca uspješno je igrao u Pleternici, Đakovu i Čaglinu.

                          Od biciklista do  poznatog  šahista          

Ovaj skromni i samozatajni velemajstor, neiscrpne energije, rođen je 19. kolovoza 1942.  u Sanskom Mostu, a  uoči početka turnira u Čaglinu (6. kolovoza), na uobičajeno pitanje kada je počeo igrati šah, iznenadio nas je odgovorom da je to bilo tek u 18. godini(!), prije nego što će postati punoljetan. Za današnje generacije šahista to je iznimno kasno, čak prekasno, ako se želi napredovati. Vukić nam je objasnio da se prije toga bavio drugim sportovima, osobito biciklizmom. Ipak, to ga nije spriječilo, kaže, da u svega šest mjeseci dogura  do titule međunarodnoga majstora. Prvi bal za velemajstora postiže 1974. godine, a 1975. u Varni (Bugarska), kao 33-godišnjak stječe titulu prvoga bosanskohercegovačkog velemajstora.

VM Milan Vukić

                         Jedini  živući  banjalučki  velemajstor    

Za  prebogatu Vukićevu šahovsku karijeru vezani su iznimni uspjesi: u momčadi Jugoslavije nastupao je čak 96 puta, sudjelovao je na studentskim i seniorskim europskim natjecanjima,  četverostruki je prvak bivše države te prvak Bosne i Hercegovine 2007. godine. Kao igrač ŠK Iskre iz Bugojna nastupa na prvoj ploči i sa svojim klubom dvostruki je osvajač Kupa ondašnje države.   Na međunarodnim šahovskim turnirima sedamdesetih godina prošloga stoljeća redovito postiže značajne uspjehe, nenadmašan je u to vrijeme, a mnogi ga danas svrstavaju među najbolje banjalučke šahiste svih vremena. Ovaj diplomirani pravnik i šahovski trener naglašava kako je danas jedan od desetorice bosanskohercegovačkih velemajstora(FIDE rejting 2506) , no iznosi pomalo nevjerojatan podatak da je jedini živući velemajstor u Banjaluci, koja je nekada bila među poznatijim šahovskim središtima na ovim prostorima.

  Odlični rezultati u brzopoteznome šahu

Posebna specijalnost i strast  velemajstora Vukića je igranje brzopoteznog i ubrzanog(rapid) šaha, po čemu je bio poznat u bivšoj državi te ostvarivao vrhunske rezultate. Tako je bio dvostruki prvak po ubzanom tempu igre(30 minuta po igraču) u Puli(1988.) i Sarajevu(1989.). Danas često nastupa na spomenutim jednodnevnim turnirima, na kojima redovito osvaja nagrade. Napominje da mu najviše odgovara tempo igre 5 i 30 minuta po igraču, no smatra  da ne bi trebalo koristiti dodatno vrijeme koje se danas primjenjuje na turnirima. Po njegovu mišljenju, današnji brzopotezni šah  odraz je  življeg i dinamičnijeg načina života. Na pozivnom brzopoteznom turniru na Sovskome jezeru (3 minute+2 sekunde po igraču), 5. kolovoza, Milan Vukić je  među poznatim hrvatskim velemajstorima, koji imaju uglavnom  viši rejting, opet pokazao svoju kvalitetu, umješnost, brzinu i pribranost brzopoteznog igrača. Iako znatno stariji od svojih protivnika, osvojio je među 14 sudionika 9,5 bodova(bod manje od prvoplasiranog) odlično četvrto mjesto i novčanu nagradu. Sutradan je na brzopoteznom šahovskom turniru u Čaglinu, u vrlo jakoj konkurenciji, s još 7 velemajstora i 7 međunarodnih majstora, osvojio 12. mjesto sa 6,5 bodova i  nagradu.

                                 Banjalučki Viktor Korčnoj                      

Na kraju razgovora s velemajstorom Vukićem, banjalučkim Viktorom Korčnojem, koji je šah uspješno igrao i u poznoj dobi, pitali smo ga što bi poručio mladim šahistima. „Brzopotezno“ je odgovorio da im školsko obrazovanje mora biti na prvom, a šah na drugom mjestu, jer se od šaha ne može živjeti. Za šahovsko podučavanje korištenje računala ima pozitivan utjecaj, no istovremeno i negativan  jer često izostaju originalne ideje. Za mlade igrače najvažniji je psihofizički faktor koji treba sudjelovati s 50 posto, zatim šahovska teorija(30 posto) i naposljetku taktički pristup (20 posto). (I.Tomić)

Foto:  I.Tomić

Podijeli
  •  
  •  
  •