/Leo Mikić briljira u austrijskom Lustenau PRVI JE STRIJELAC LIGE S 11 POGODAKA U 11 KOLA
leo mikić 2

Leo Mikić briljira u austrijskom Lustenau PRVI JE STRIJELAC LIGE S 11 POGODAKA U 11 KOLA

Hrvati su se nažalost raštrkali širom Europe u potrazi za boljim životom, pa tako i sportaši svoje šanse za izgradnjom karijere traže na europskim i svjetskim destinacijama. Jedna od omiljenih je Austrija koja je dovoljno blizu da se lako riješi pitanje nostalgije, nije predaleko za potegnuti kući kada uhvati kriza. Kada je riječ o junaku naše priče kriza ne postoji. Leo Mikić igra u fantastičnoj formi u Austrijskom FC Lustenau!

Leo je rođen 6. svibnja 1997. godine u Požegi, svoje prve nogometne korake napravio je u Kaptolu, kasnije je igrački napredovao u veličkom Papuku, a pravu afirmaciju doživio u pleterničkoj Slaviji u kojoj se okitio naslovom prvaka 3. HNL, igrao u polufinalu juniorskog kupa protiv Dinama i tamo zapeo za oko ljudima iz najvećeg hrvatskog kluba koji su ga pozvali na probu. Tamo se definitivno iskazao, no ipak je kratko poslan u Sesvete nakon čega se odlučio vratiti u Pleternicu i čekati novu priliku za iskorak. Ona se ubrzo i pojavila, Kristijan Makovec pozvao ga je da mu se pridrži u Austriji, Leo je pristao i danas je prezadovoljan onim što ima, ali naravno, ambiciozan i stići na puno više razine.

–  Klub u kojem igram se zove FC Lustenau 1907, trenutno se nalazi u 5. Austrijskoj ligi, to je liga nešto tipa naše  međuzupanijske lige. To je klub koji je prije 10-ak godina bio jaki drugoligaš, u to vrijeme im je trener bio Nenad Bjelica. Nakon nekoliko sezona u drugoj ligi izbačeni su u zadnju ligu zbog predsjednika jer su otkrivene nekakve nepravilnosti oko transfera, sponzora i tako tih stvari. Onda je nakon nekoliko godina ponovno sve pokrenuto, novi predsjednik sponzori i sada rade na tome da se vrate gdje su nekada bili – priča nam Leo.

U tim ligama je uobičajeno da klub igračima pronađe posao, eventualno stan te da uz to dobiju nekakvu naknadu za prijevoz, tako je i kod vas?

– Ne, kod nas je samo nogomet, liga nije profesionalna ali doveli su trenera koji želi i teži profesionalizmu tako da treniramo 5 puta tjedno, nije pravi profesionalizam, ali je blizu toga. 

leo mikić

Rezultati se vide, drugi ste na ljestvici, bod iza vodećeg SC Gofisa nakon 11 odigranih kola. 11 odigranih kola uz isto toliko pogodaka kaptolačkog stroja za golove! Nije nimalo loše!

– Da, za sada je super, ekipa se posložila i uigrala i rezultati su dobri. Trenutno sam prvi strijelac lige s 11 golova u isto toliko utakmica. Rad i trud napokon ove sezone dolazi do velikog izražaja i nadam se da će taj broj biti još i veći. 

S obzirom na sve ono što si pokazivao u 3. HNL i juniorskoj konkurenciji u Slaviji, nekako te ipak očekujemo u jačim ligama, kakve su tvoje ambicije u budućnosti?

leo mikić 4

– Klupske i moje ambicije su naravno doseći što višu ligu, klub je veoma korektan prema meni i nakon pokazanog me želi zadržati, ali isto tako mi neće stajati na putu prema nečemu jačem. Tako da strpljivo treniram i igram utakmicu po utakmicu pa ćemo vidjeti što će biti. Naravno ako mi se otvori nekakva brza prilika ka profesionalnom nogometu, prihvatit ću je, a to mi trenutno i je cilj ovdje u Austriji. Zapravo sam se za Austriju i odlučio da bih pokušao nešto napraviti u nogometu, nakon epizoda u Dinamu i Sesvetama gdje se nisam uspio probiti iz razno raznih razloga, želio sam pokušati negdje gdje se sve čini poštenije. Rekao sam si idem pokušati, pa kako bude..

Kako si se snašao s jezikom i ostalim uobičajenim problemima kada se mijenja destinacija i klub?

– Ovdje sam sa još dvojicom Hrvata, Ivanom Šavrićem iz Slavonskog Broda i Kristijanom Makovcem iz Lužana. Ovdje smo već 9 mjeseci i odlično smo se snašli i prilagodili na život ovdje. Jezik je mali problem, ali polako i to savladavam, a puno u tome mi je pomoglo znanje engleskog jezika s kojim se i sporazumijevam većinu vremena. U biti ovdje sam i došao preko Makovca, on je tu došao ranije pa na njegov poziv smo nas dvojica i došli. Dobro smo se snašli, imali smo prednost da je on već bio tu pa nije bilo nikakvih problema – zaključio je Leo za Sportalo.

leo mikić ivan šavrić kristijan makovec

Podijeli
  •  
  •  
  •