/Jurica Bešlić autor ekspanzije futsala u PSŽ AUTODIJELOVI TOKIĆ PREDVOĐENI LUKOM ROTIMOM DRŽE PRIMAT U ŽUPANIJI
jurica bešlić fb

Jurica Bešlić autor ekspanzije futsala u PSŽ AUTODIJELOVI TOKIĆ PREDVOĐENI LUKOM ROTIMOM DRŽE PRIMAT U ŽUPANIJI

Futsal je sport kojim se Požeško-slavonska županija s pravom ponosi jer je jedina u regiji koja ima organizirano natjecanje pod okriljem Županijskog nogometnog saveza. Čak 17 klubova podijeljeno je u dvije lige, a naznake su da će se malonogometna obitelj iduće sezone proširiti za još nekoliko članova. Za usporedbu i činjenicu da u tri susjedne slavonskobaranjske županije službenog županijskog natjecanja nema, a broj klubova koji participiraju u 1. i 2.HMNL u sve tri ne prelazi ovu brojku koju ima požeško-slavonska županija, tj. Županijski nogometni savez.  Najveće zasluge svakako pripadaju povjereniku za natjecanje Jurici Bešliću koji je potaknuo brojne klubove na sudjelovanje, a i sam je bio kao igrač odličan promotor ovoga sporta doguravši i do reprezentativnog dresa. Nakon još jedne odlične sezone pune kvalitetnog loptanja tijekom zimske stanke velikog nogometa imamo pobjednika koji želi participirati u rangu iznad, a riječ je o regionalnoj 2.ligi istok. Prvak 1.ŽMNL je požeška ekipa Autodijelovi Tokić čiji su igrači u velikoj većini s područja Grada Pleternice, odnosno Kuzmice.  Legendarni hakler Jurica Bešlić  Đuro uputio nas je u razvoj ovoga sporta u našoj županiji:

Službene malonogometne lige u Požeško – slavonskoj županiji igraju se od 2001. godine. Trenutno je 17 aktivnih malonogometnih klubova koji se natječu u 1. i 2. Županijskoj malonogometnoj ligi. Naša županija jedna je od rijetkih u Hrvatskoj koja ima službene futsal lige koje se igraju pod ingerencijom Hrvatskog nogometnog saveza odnosno da se u njoj natječu registrirani klubovi i registrirani igrači. U posljednjoj sezoni 2017./2018. u 1. ŽMNL se natjecalo 10 klubova (Autodijelovi Tokić Požega, Jakšić, Grabarje, Pleternica, Skenderovci, Požega, Coloremajl Požega, Kutjevo, Birtijca Šumanovci, Elektro dom Požega).  U 2. ŽMNL natjecalo se 7 klubova (Plamen Požega, Internacional Kutjevo, Mladež Pleternica, Zarilac, Vladorena Požega, Alabama Brestovac, Legacy Pavlovci). Najuspješniji županijski klub do sada je bio MNK Bijela kuća Požega čiji su igrači u sezoni 2005./2006. osvojili 1. mjesto u 2. Hrvatskoj malonogometnoj ligi – Istok ostvarivši 12 pobjeda u 12 utakmica. Time su stekli pravo nastupa u kvalifikacijama za 1. Hrvatsku malonogometnu ligu protiv MNK Renault Auto Krešo (Krapina). U prvoj utakmici u Požegi rezultat je bio 4-4, a u uzvratu 3-3 te je zbog pogotka više u gostima dalje prošao klub iz Krapine. Iste godine Bijela kuća je u četvrtfinalu Hrvatskog malonogometnog kupa ugostila MNK Promet Orkan (Zagreb) koji je sezonu prije bio prvak Hrvatske (2004./2005). Utakmica je završila rezultatom 5:8 za goste. Prošla županijska malonogometna sezona 2017./2018. može se ocijeniti najuspješnijom u posljednjih desetak godina. Nakon 11 godina jedan klub se natjecao u Kupu izvan naše županije. Pobjednik Županijskog malonogometnog kupa MNK Jakšić je u Požegi u susretu pretkola kupa regije Istok protiv drugoligaša Aurelie Vinkovci bio blizu prolaska tijesno izgubivši rezultatom 3:4. Nakon 12 godina u Požeško – slavonskoj županiji je gostovao jedan prvoligaš. Jesenski prvak 1. HMNL Futsal Dinamo je u humanitarnom susretu u Požegi odigrao 3-3 protiv Caffe bara Sportivo tj. Županijske malonogometne reprezentacije. Uz sve to prvak 1. ŽMNL ekipa Autodijelova Tokić je najavila da će od naredne sezone 2018./2019. igrati u 2. HMNL – Istok pa bi naša županija nakon 11 godina ponovno imati drugoligaša. Posljednji klub koji se natjecao u 2. HMNL je Puni krug Požega koji je u sezoni 2006./2007. osvojio 2. mjesto u tom rangu. Također po najavama postoji mogućnost osnivanja nekoliko novih klubova koji bi se registrirali ovog proljeća i uključili u natjecanje 2. ŽMNL u narednoj sezoni. Zbog svega toga može se reći da je futsal u Požeštini u ekspanziji.

 

autodijelovi tokić fb

Nakon što su odigrane sve utakmice posljednjeg, 14. kola 1. Županijske malonogometne lige i službeno je proglašen pobjednik te dodijeljene nagrade. Autodijelovi Tokić su već u kolu ranije osigurali naslov prvaka, ali su i u posljednjoj utakmici sezone došli do uvjerljive pobjede rezultatom 6:0 protiv Skenderovaca. Prije te utakmice pehar za prvo mjesto kapetanu Autodijelova Tokić Tomislavu Banožiću ispred Nogometnog saveza Požeško – slavonske županije uručio je povjerenik natjecanja 1. ŽMNL Jurica Bešlić. Svi igrači koji su nastupali za Autodijelove Tokić u ovoj sezoni dobili su i medalje za osvojeno prvo mjesto. Autodijelovi Tokić su osvajanjem 1. mjesta stekli pravo nastupa u 2. Hrvatskoj malonogometnoj ligi – Istok, a po najavama iz kluba to pravo će i iskoristiti te će od sljedeće sezone 2018./2019. igrati u regionalnom rangu.

Osim osvajanja naslova prvaka u prvoj službenoj natjecateljskoj sezoni u Prvoj ŽMNL MNK Autodijelovi Tokić imaju među pet najboljih strijelaca čak dvojicu, a jedini klub koji im nimalo ne odgovara je MNK Jakšić kojega nisu još pobijedili u službenim susretima.

 

MNK Autodijelovi Tokić je malonogometni klub kojeg je osnovao Josip Barišić nekadašnji igrač pleterničke Slavije, a trenutno igrač i dopredsjednik kluba Tim osvježenja iz Kuzmice i još uvijek je aktivan igrač i malonogometnog šampiona. Za klub nastupaju igrači s područja Kuzmice, pretežno igrači velikog nogometa kluba iz Kuzmice, a na oba fronta pokazuju zavidnu nogometnu vještinu i znanje. Nakon nekoliko godina igranja po turnirima u bližoj i daljoj okolici pod istim imenom, osnovan je ovaj klub kako bi se nogomet igrao i službeno preko kroz zimsku stanku, a to su igrači  vrlo dobro prihvatili te kroz dvije godine postojanja  prošli slavodobitno dva ranga natjecanja. Prvu godinu plasman u 1.ŽMNL , a ove godine u 2.HMNL – Istok. Za klub aktivno igra 10- tak igrača : Vratar Siniša Klasić, Tomislav, Josip, Marko i Benjamin Banožić, Luka Rotim, Mislav i Domagoj Brnčić, Leonard Rašić, Tomislav Žuljević, Luka Šporčić i Ivica Andričić te povremeno i glavni pokretač Josip Barišić.

Plasman u 2. ligu je došao brzo i nenadano, prevelikih ambicija u toj ligi nemamo i dalje je najbitnije druženje i skupljanje iskustva u jakim utakmicama i zato se  idemo okušati  u većem rangu. Probat ćemo ostvariti što bolji plasman i nakon toliko godina prezentirati Požeštini malo ozbiljniji futsal. Druga liga je jedan od najvažnijih uspjeha kluba, ali bilo je tu osvajanja brojnih tunira – od Požeškog do završnice Ožujsko kupa u Dubrovniku gdje smo u četvrtfinalu ispali na penale od ekipe koja je ove godine bila treća na Kutiji šibica, a i sami smo se okušali na tom legendarnom turniru doživjevši poraz od branitelja naslova CB Doberman. Treba istaknuti i da je čak 5 igrača našega kluba (Klasić, T. Banožić, J. Banožić, Žuljević i Rotim) pozvano u selekciju župnije na utakmici protiv Futsal Dinama – rekao je igrač Josip Banožić koji osim angažmana na terenu jako dobro odrađuje vođenje klupske FB stranice.

Drago mi je da smo ostvarili plasman i pravo nastupa u većem rangu natjecanja. Mi smo svi već duže vrijeme na okupu, dobra smo klapa i uživamo u futsalu kojega igramo tijekom zimske stanke dok smo preostali dio godine aktivni u svom nogometnom klubu u Kuzmici s kojim smo također osvojili naslov prvaka prije dvije sezone te igrali kvalifikacije sa Slogom iz Nove Gradiške – čuli smo od fantastičnog veznog igrača Tim osvježenja i vrsnog haklera Autodijelova Tokić Luke Rotima koji je proglašen i za najboljeg igrača Prve ŽNL po glasovima suparničkih trenera i kapetana, a bio je i treći strijelac Prve ŽMNL. Luka doista ima veliki igrački potencijal, nadamo se da će ga znati iskoristiti na radost gledatelja koji na utakmice dolaze upravo zbog takvih igrača koji oduševljavaju svojim potezima.

Konačne tablice 1.ŽMNL:

Liga za prvaka

 1. Autodijelovi Tokić (Požega) ………………………………….13 11 1 1 67:18 34
 2. Jakšić………………………………………………………………. 13 7 2 4 61:46 23
 3. Grabarje…………………………………………………………… 13 7 0 6 57:59 21
 4. Pleternica………………………………………………………….. 13 5 4 4 60:58 19
 5. Skenderovci……………………………………………………….. 13 5 2 6 56:55 17

 

Liga za ostanak

 1. Požega……………………………………………………………….13 7 0 6 59:57 21
 2. Coloremajl (Požega)………………………………………………13 6 2 5 56:55 20
 3. Kutjevo………………………………………………………………13 5 1 7 55:56 16
 4. Birtijca (Šumanovci)…………………………………………….. 13 5 1 7 48:67 16
 5. Elektro dom Učilište Link……………………………………….13 0 1 12 29:75 1

 

Poredak strijelaca :

27 pogodaka

Marko Grbeš (Coloremajl)

24 pogotka

Albert Hel (Grabarje)

21 pogodak

Luka Rotim (Autodijelovi Tokić)

19 pogodaka

Željko Parobek (Jakšić)

15 pogodaka

Tomislav Žuljević (Autodijelovi Tokić)

Foto

Podijeli
 •  
 •  
 •  

Autor:

Petar Čuljak
Petar Čuljak je idejni začetnik Sportala. Bivši prvoligaški nogometaš, dugogodišnji prvotimac pleterničke Slavije, tajnik kluba, trener u Školi nogometa. Trenutno trener NK Kutjevo, člana MŽNL. Na Sportalu Petar piše o nogometu, rukometu i ostalim sportovima.