/Jedinstvena požeška ženska odbojkaška liga
odbojka verica

Jedinstvena požeška ženska odbojkaška liga

Već duži niz godina u Požegi se odigrava jedinstvena ženska odbojkaška liga na prostorima naše regije, ali i na nivou države.

odbojka sve ekipe

 

Naime u Požegi se već 12 godina igra rekreativna liga pod službenim nazivom „Ženska odbojkaška liga Požega“ u organizaciji Požeškog športskog saveza. Riječ je o jedinstvenom natjecanju na prostoru Republike Hrvatske. U ligi se ove sezone natječe 10 ekipa a nekad je bilo i 12 ekipa. Sve je počelo 2003. godine sa nekoliko turnira, a u jesen 2004. je odigrano prvo prvenstvo sa 8 ekipa, a koje je trajalo 7 kola. U proljeće 2005. je odigrano drugo prvenstvo u kojem je sudjelovalo 10 ekipa, a igralo se 9 kola. Prva dva prvenstva koja su održana u Sportskoj dvorani požeške Tehničke škole osvojila je ekipa Policijske uprave Požeško – slavonske. U ljeto 2005. u Sportskoj dvorani „Grabrik“ (danas SD Tomislav Pirc) Požeški športski savez je napravio dva odbojkaška igrališta kako bi se Liga mogla tu igrati i kako bi se u isto vrijeme mogla odigrati dva susreta.

U prvoj sezoni na Grabriku se natjecalo 12 ekipa, a sezona je trajala 16 kola. Prvi dio se igrao svatko sa svakim 11 kola, a nakon toga još 5 kola doigravanja u Ligama za prvaka (1-6. mjesto) i Ligi za poredak od 7.- 12. mjesta. To je i bio najčešći sustav igranja pa se tako igra i u ovoj tekućoj, 13. po redu sezoni (9 kola prvi dio i 5 kola drugi dio). Požeške odbojkašice jedne sezone su čak igrale ligu dvokružnim sustavom svatko sa svakim koja je trajala puna 22 kola.

odbojka brestovac

Najuspješnije ekipe s nekoliko naslova prvaka su Požega, Porezna uprava i Brestovac. Ligu su 2004. godine pokrenuli Jurica Bešlić i Verica Rebrina prvo okupljanjem rekreativne ekipe Grada Požege, a poslije toga i organiziranjem turnira tijekom 2003. i 2004. godine. Poznato je da je odbojka jedan od najljepših i najpopularnijih sportova. Pogotovo je pogodan za žensku rekreaciju jer nema fizičkog kontakta. Zbog toga je nakon sastanka sa svim ekipama u ljeto 2004. godine odlučeno je da se krene i sa organiziranom Ligom. Od 2004. do danas voditelj lige je Jurica Bešlić, stručni suradnik u Požeškom športskom savezu. Velike zasluge svakako idu i novinarki Verici Rebrini koja nas je nažalost prerano napustila 24. 07. 2015. i iznenada preminula na svom radnom mjestu u prostorijama požeškog Soundset radiju u 56 godini života. Prvih 10 sezona aktivno je igrala u ekipi Požege s kojom je osvojila nekoliko naslova prvaka, a nakon toga je 2 sezone bila voditeljica ekipe. Bila je pravi sportski entuzijast. Osim što je inicirala sastanke na kojima je dogovoreno pokretanje Ženske odbojkaške lige pratila je i druge sportove i sve klubove te je uvijek pozitivno i afirmativno izvještavala o svim sportskim događanjima na prostoru grada i županije.

odbojka požega verica

Bila je član uprave Ženskog odbojkaškog kluba Vallis Aurea od njegovog osnutka te predsjednica Nadzornog odbora tog kluba. Može se reći da se pokretanjem rekreativne lige vraćena i odbojka u Požegu. Nakon prvih par sezona ŽOL Požega u gradu su osnovana tri odbojkaška kluba. Prvi klub je bio Odbojkaški klub Požega (ženska ekipa), drugi klub je bio Ženski odbojkaški klub Vallis Aurea, a treći klub Odbojkaški klub Sokol (muška ekipa). Odbojke nije bilo u gradu od osamdesetih godina kad je postojao klub pod nazivom Rade Končar koji je prestao s radom 1991. godine. Požeški športski savez je nakon pokretanja Ženske odbojkaške lige organizirao i seminare kao i polaganje za odbojkaške suce. Tako su od početka lige u organizaciju uključeni požeški odbojkaški suci Karlo Janček i Damir Potočnjak koji su sudili u svim dosadašnjim sezonama. Sve ekipe ŽOL Požega se svake godine natječu i na tradicionalnom Odbojkaškom turniru Grada Požege koji se u organizaciji Požeškog športskog saveza održava povodom obilježavanja Dana Grada Požege i proslave Grgureva (12. ožujak).

Ove godine igrat će se već 12. izdanje turnira, a bit će organizirano u Sportskoj dvorani Tomislav Pirc, u nedjelju, 13. ožujka. Prije 1. kola nove sezone 2016./2017., u listopadu ove godine Požeški športski savez organizirat će i 1. Memorijalni odbojkaški turnir u spomen na Vericu Rebrinu. Tako će njene suigračice i prijateljice iz ostalih ekipa svake godine igranjem na Njenom turniru odati počast toj velikoj odbojkaškoj zaljubljenici bez koje ove Lige vjerojatno ne bi nikad ni bilo.

Podijeli
  •  
  •  
  •  

Autor:

Petar Čuljak
Petar Čuljak je idejni začetnik Sportala. Bivši prvoligaški nogometaš, dugogodišnji prvotimac pleterničke Slavije, tajnik kluba, trener u Školi nogometa. Trenutno trener NK Kutjevo, člana MŽNL. Na Sportalu Petar piše o nogometu, rukometu i ostalim sportovima.