/Jedan od najboljih skijaša svijeta slavi rođendan POGLEDAJTE LEGENDARNOG PIRMINA U AKCIJI
zur

Jedan od najboljih skijaša svijeta slavi rođendan POGLEDAJTE LEGENDARNOG PIRMINA U AKCIJI

Pirmin Zurbriggen jedan od najboljih skijaša u povijesti ovoga sporta danas slavi rođendan. Rođen je 1963. u Saas Almagellu u Švicarskoj u svjetskom kupu debitirao je sa sedamnaest godina 1981. godine.

Pirmin Zurbriggen rođen je 4. veljače 1963. godine,  bivši je alpski skijač i osvajač mnogobrojnih medalja i kupova. Jedan je od najuspješnijih skijaša koji je osvojio ukupni poredak Svjetskog kupa četiri puta , olimpijsku  zlatnu medalju 1988. u spustu , te 9 medalja sa svjetskih prvenstava : 4 zlatne, 4 srebrne, jedna brončana.

Rođen je  u kantonu Valais , odrastao na skijama te je debitirao u Svjetskom kupu u siječnju 1981. godine, mjesec dana prije svog 18. rođendana. Svojom pobjedom u spustu u Kitzbühelu, u siječnju 1985. godine u dobi od 21, postao je prvi osvajač utrka Svjetskog kupa u svih pet disciplina. Peta disciplina, Super G , uvrštena je u kalendar utrka Svjetskog kupa 1982. godine. Marc Girardelli je kao drugi ušao u ovaj ekskluzivni krug, pobjedio je u  svojoj prvoj utrci spusta četiri godine kasnije na istom mjestu.

Zurbriggen povukao se iz reprezentacije nakon što je osvojio 1990. ukupnu pobjedu u Svjetskom kupu . Bio je to njegov četvrti,  tada je bio vodeći na vječnoj ljestvici ukupnih naslova koje je osvojio jedan skijaš, čime se izjednačio s Gustavom Thonijem. Opet je bio Marc Girardelli bio taj koji ih je sustigao 1991. godine sa četiri ukupne pobjede, a Girardelli je dodao još jedan naslov 1993. godine  čime je postao jedini muškarac u povijesti alpskog skijanja s pet ukupnih naslova u povijesti Svjetskog kupa.

S ukupno 40  pobjeda Svjetskog kupa u  devet godina skijanja i pet zlatnih medalja, on pripada elitnom društvu najboljih skijaša svih vremena , peti je po broju pobjeda i ima 169 Top Ten plasmana.

Zanimljivo da je to prezime izuzetno skijaško. Mlađa sestra Heidi, također skijašica, ima tri pobjede u spustu dok mu je Silvan daljnji rođak.

Pirmin je i dalje indirektno u skijanju te vodi i sudjeluje u nekoliko poslova vezanih uz skijanje.

Pogledajte kako je nekada jurio jedan od najboljih svih vremena:

 

Foto Wikipedija

Podijeli
  •  
  •  
  •  

Autor:

Petar Čuljak
Petar Čuljak je idejni začetnik Sportala. Bivši prvoligaški nogometaš, dugogodišnji prvotimac pleterničke Slavije, tajnik kluba, trener u Školi nogometa. Trenutno trener NK Kutjevo, člana MŽNL. Na Sportalu Petar piše o nogometu, rukometu i ostalim sportovima.