/Janica Kostelić na rođendan odvezla čudesnu utrku ROĐENDANSKO SLAVLJE UPOTPUNILA JE ANTOLOGIJSKA VOŽNJA BEZ ŠTAPA I RUKAVICE ZA POSTOLJE
janica

Janica Kostelić na rođendan odvezla čudesnu utrku ROĐENDANSKO SLAVLJE UPOTPUNILA JE ANTOLOGIJSKA VOŽNJA BEZ ŠTAPA I RUKAVICE ZA POSTOLJE

Na današnji dan rođena je Janica Kostelić, i na isti dan odvezla je čudesnu i nezaboravnu utrku na Sljemenu. Godine 1982. u Zagrebu na svijet je došla naša najbolja alpska skijašica. U karijeri koja nije trajala predugo Janica je osvojila sve što se može osvojiti i sve njene uspjehe doista teško je nabrojiti. Impresivni su uspjesi s Olimpijskih igara u Salt Lake Citiju 2002. godine gdje je osvojila tri zlatne i jednu srebrnu medalju. Tome je pridodala i zlato i srebro iz Torina četiri godine kasnije. Sa Svjetskih prvenstava donijela je čak pet zlatnih medalja, osvojila je veliki kristalni globus za ukupnu pobjedu tri puta, mali kristalni globus sedam puta. Dana 15. siječnja 2006. Janica Kostelić je postala tek treća skijašica u povijesti Svjetskog skijaškog kupa (nakon Šveđanke Pernille Wiberg i Austrijanke Petre Kronberger) koja je pobjeđivala u utrkama u Svjetskom kupu u svih pet skijaških disciplina. Dana 5. veljače 2006. Janica je postala druga skijašica (nakon Petre Kronberger) koja je pobijedila u svih pet disciplina u jednoj sezoni. Skupila je i rekordan broj bodova u jednoj sezoni, 1970. Lindsey Vonn  je tek u sezoni 2011./12. sa 1980 bodova postavila novi rekord u ukupnom broju bodova, koji je do tada sa 10 bodova manje držala Janica, a Tina Maze je uspjela probiti barijeru od 2000 bodova u sezoni 2012/13 s osvojenih 2414. Pamtimo Janičine legendarne okršaje s Anjom Paerson u kojim je Janica redovito izlazila kao pobjednik.

Dana, 6.listopada 2006. godine, Janica je objavila, da neće skijati u sezoni 2006./2007. Nije to nazvala konačnim oproštajem, nego samo jednom stankom, zbog zdravstvenih problema s koljenom i leđima. Isto tako, rekla je, da jednostavno želi činiti stvari koje do sada nije bila u mogućnosti.

Dana, 19.travnja 2007. godine, Janica je na konferenciji za novinare u Tomislavovu domu na Sljemenu objavila, da se definitivno povlači iz skijanja, a kao glavni razlog navela je brojne probleme s ozljedama koje je imala u skijaškoj karijeri.

Možda najveća i nezaboravna zanimljivost dogodila se 5.siječnja 2006. kada je  na svoj 24. rođendan Janica Kostelić pred svojom publikom u Zagrebu na utrci Snježna kraljica na Sljemenu  odvezla  i svoju  utrku života kojom je ušla u legendu svjetskog skijanja. Sa 7. mjesta iz prve vožnje bez štapa i rukavice doskijala je do 3. mjesta u drugoj preteknuvši usput i aktualnu olimpijsku pobjednicu u slalomu i svoju veliku suparnicu Anju Paerson  što je pothvat bez premca u povijesti svjetskog skijanja.

Foto Wikipedija

Podijeli
  •  
  •  
  •  

Autor:

Petar Čuljak
Petar Čuljak je idejni začetnik Sportala. Bivši prvoligaški nogometaš, dugogodišnji prvotimac pleterničke Slavije, tajnik kluba, trener u Školi nogometa. Trenutno trener NK Kutjevo, člana MŽNL. Na Sportalu Petar piše o nogometu, rukometu i ostalim sportovima.