/Izložba starih fotografija na FB profilu NK Slavija Pleternica RIJETKO VIĐENA KOLEKCIJA NA JEDNOM MJESTU KAO UVOD U NOĆ MUZEJA S TEMATIKOM SPORTA
aaa

Izložba starih fotografija na FB profilu NK Slavija Pleternica RIJETKO VIĐENA KOLEKCIJA NA JEDNOM MJESTU KAO UVOD U NOĆ MUZEJA S TEMATIKOM SPORTA

U zimskoj pauzi na FB profilu Slavije iz Pleternice već drugu godinu u nizu možete pogledati brojne fotografije iz povijesti ovog starog nogometnog kluba. Prije 2 godine klub je proslavio 90 godina postojanja pa je svojim simpatizerima dao na uvid brojne fotografije iz davnih, ali i sadašnjih vremena, a u tijeku je druga runda izložbe koju možete pogledati na službenoj klupskoj stranici.

fff

Iz klupskih izvora obavještavaju nas da neće na ovom stati i da je u planu nova runda u idućem zimskom periodu. Bogata i dugogodišnja tRadicija sačuvala se u brojnim zaustavljenim trenucima vremena po mnogobrojnim privatnim arhivama koju vjerni Slavijaši pokušavaju objediniti na jednom mjestu. Preko 200 fotografija čine ovu kolekciju, a uvjeravaju nas iz Pleternice da su tek počeli s poslom kojega planiraju dovršiti za veliku obljetnicu 100 godina kluba koja će se dogoditi 2026.godine.

slavija 1973

Prva sačuvana fotografija datira iz 1928.godine, a uz gotovo svaku priložena su imena i prezimena igrača, članova uprave, stručnog stožera ili simpatizera iz toga doba te pripadajuće godine ili opis događaja toga trenutka ili dana. Klikom na link FB SLAVIJA PLETERNICA možete se sami uvjeriti o čemu se radi, a opravdanost ovakvoga poteza potvrđuje i ovogodišnja noć muzeja koja će za svoju tematiku imati sport (Muzeji i sport – brže, više, jače../citius,altius, fortius..) te donijeti brojne izložbe s fotografijama iz povijesti.

slavija 1984 dinamo

Naglasak ovogodišnje muzejske manifestacije stavljen je na analitičkom sagledavanju postojećih i stvaranju novih zbirki i muzeja na temu sporta, poticanju lokalnih inicijativa na očuvanju i usporednom vrednovanju sporta, u svim njegovim pojavnim oblicima, te stvaranju ozračja osjetljivosti na sport kao kulturološku vrijednost i njegovu prisutnosti u raznolikim oblicima društvenog i individualnog stvaralaštva, te na aktivnom uključivanju posjetitelja u aktivnosti muzeja, i  stvaranju nove muzejske  publike.

šššš

Više o temi Noći muzeja 2018. preuzmite ovdje.

Sigurno i vaši klubovi imaju ovakve krasne fotografije ili zbirke, ne dozvolite da padnu u zaborav, a svakako ih možete barem nakratko posuditi muzejima za izložbu 26.siječnja gdje će ih skenirati i tako sačuvati za buduće naraštaje.

ppppp

Dodajmo i kako FB strranica pleterničkog kluba broji 2531 pratitelja što je s obzirom na populaciju Grada Pleternice lijepa brojka, a tek su Slavonija i Marsonia (ne računajući Osijek) od slavonsko-baranjskih trećeligaša ispred s brojem lajkova.

Podijeli
  •  
  •  
  •  

Autor:

Petar Čuljak
Petar Čuljak je idejni začetnik Sportala. Bivši prvoligaški nogometaš, dugogodišnji prvotimac pleterničke Slavije, tajnik kluba, trener u Školi nogometa. Trenutno trener NK Kutjevo, člana MŽNL. Na Sportalu Petar piše o nogometu, rukometu i ostalim sportovima.