/Izazov za majstore roštilja iz čitave Slavonije i Baranje PRVENSTVO SLAVONIJE U ROŠTILJANJU
plakat rostiljada 2

Izazov za majstore roštilja iz čitave Slavonije i Baranje PRVENSTVO SLAVONIJE U ROŠTILJANJU

Kada negdje u drugim dijelovima Hrvatske kažemo da smo iz Slavonije prva asocijacija je uvijek -hrana! E sada, Slavonija i Baranja su prepune sjajne hrane, a ono što je uvijek nekako najdraže je roštilj. Slavonija je i prepuna natjecatelja, slavonski inat nikomu ne dopušta da je netko drugi bolji u nečemu, pa niti u pripremanju roštilja. Za sve one koji se smatraju majstorima evo velikog izazova!


 

Tjednik KRONIKA požeško-slavonska, Udruga za baštinu, kulturu i turizam „Požeški čuvari baštine“ Požega, Udruga „Mladi za mlade“ Pleternica i ŠRD „Londža“ Zarilac organiziraju po prvi puta u našem kraju jednu gastro manifestaciju „Otvoreno prvenstvo u roštiljanju Grill Slavonica“ na izletištu i ribnjaku u Zarilcu. Pokroviteljstva su se prihvatili Grad Pleternica i Požeško-slavonska županija, a manifestaciju podržavaju i drugi gradovi, općine, obrti i tvrtke.

Ovakve manifestacije održavaju se u još nekoliko gradova u Hrvatskoj, jako su dobro posjećene i medijski popraćene, te su u svakom slučaju turistički događaj i mjesto okupljanja velikog broja natjecatelja, sudionika i posjetitelja. Kako već sada u pripremi projekta imamo najavu natjecatelja iz šireg područja Slavonije iz susjednih županija, to će svakako biti jedna manifestacija koja naš kraj ističe kao mjesto odlično u organizaciji turističkih događanja. Na samom mjestu događanja organizirat će se i etno sajam lokalnih OPG-ova i proizvođača hrane i domaće radinosti, a bit će i cilj Biciklijade koja starta iz Pleternice, a bicikle voze cijele obitelji. Ujedno ovim događanjem otvaramo sezonu roštiljanja koja uvijek počinje u svibnju s dolaskom lijepih i toplih proljetni dana, kada svi žele izaći u prirodu nakon duge zime.

Ekipe koje se sastoje od najmanje 4 do 8 osoba trebaju donijeti roštilj, začine i svoju tajnu dobrog roštilja a organizator osigurava pet vrsta mesa za pripremu ćevapa, pljeskavica, vratnog kotleta, ražnjića i roštiljske kobasice, ukupno tri kg mesne sirovine, te drva i ugljen za roštilj. Nakon pravilnog mariniranja mesa i pripremanja prave smjese od mljevenog mesa, ekipa će ispeći meso na roštilju, na pladnju servirati uz garniranje i ukrašavanje svoga roštilja koje ide na ocjenjivanje. Prosudbena komisija ocijenit će i nagraditi tri najbolja roštilja, te najbolju prezentaciju roštilja.

od 900  okupljanje ekipa, uređenje mjesta za roštiljanje,

1000  zaduženje mesa, priređivanje paca, pravljenje mješavine i paljenje roštilja,

1100  doček Biciklijade iz pravca Pleternice

1200  početak roštiljanja mesa, uređenje i garniranje roštiljanog mesa na pladnjeve,

1300   ocjenjivanje kvalitete roštilja i objed za ekipe, njihove goste i posjetitelje

1400  proglašenje pobjednika a u nastavku zabava uz TS Tkanica do večeri.

plakat rostiljada

Podijeli
  •  
  •  
  •