/Hrvatski šahovski velemajstor Ognjen Cvitan rođen je na današnji dan JUNIORSKI PRVAK JE POSTAO 1981. , A SENIORSKI POJEDINAČNI PRVAK 1992.GODINE
Cvitan b

Hrvatski šahovski velemajstor Ognjen Cvitan rođen je na današnji dan JUNIORSKI PRVAK JE POSTAO 1981. , A SENIORSKI POJEDINAČNI PRVAK 1992.GODINE

Hrvatski šahovski velemajstor Ognjen Cvitan rođen je u Šibeniku na današnji dan, 10. listopada 1961. godine. Ovaj 56-godišnjak živi i radi u Rijeci, a jedan je od rijetkih naših aktivnih šahista s vrlo dugom i uspješnom karijerom. Njegov otac bio je pomorski kapetan te ga je upoznao s pravilima šahovske igre. Sa svega šest godina Ognjen  je sam učio iz  šahovske početnice. Ozbiljnije proučavanje šaha počinje s 12 godina,  intenzivnije poslije sudjelovanja na prvom turniru, a kao devetnaestogodišnji  mladić osvaja 1980.  Omladinsko  prvenstvo ondašnje Jugoslavije. Svjetski juniorski prvak postaje 1981., a s 26 godina osvaja titulu šahovskoga velemajstora(1987.). Za jugoslavensku državnu vrstu, tadašnju svjetsku šahovsku  velesilu, počinje igrati 1989., nastupajući na brojnim natjecanjima te osvaja srebrno odličje na Europskom prvenstvu u Haifi( Izrael). Sudjelovao je na šahovskim olimpijadama u Novom Sadu, Moskvi, Erevanu, Istambulu i Bledu,  a 1992. u Manili na Filipinima nastupio je na prvoj olimpijadi na kojoj se hrvatska vrsta natjecala pod vlastitim barjakom. Osvojio je tada 8 od mogućih 10 bodova i zlatno odličje. Ostvario  je najbolji rezultat na četvrtoj ploči, iako je bio bolje rejtingiran od  igrača na prvim pločama. Na šahovskoj olimpijadi 2004. u Španjolskoj(Calvia) igrao je na drugoj ploči. Više puta osvajao je prva mjesta na hrvatskim i inozemnim šahovskim turnirima, a pojedinačni prvak tada već neovisne države  Hrvatske postaje 1992. godine u Đakovu.

Cvitan a

Osobita sklonost prema brzopoteznom šahu

Osobita sklonost velemajstora Cvitana je brzopotezni šah, u kojemu  u bivšoj državi  te kasnije u samostalnoj Hrvatskoj postiže iznimne rezultate. Tako je početkom  2015. na neslužbenom prvenstvu Hrvatske, kao 54-godišnjak, osvojio drugo mjesto, iza  osječkoga velemajstora Zorana Jovanovića. Premda u šestom desetljeću života, i danas aktivno nastupa, a  jedan  je od najboljih hrvatskih brzopoteznih igrača, koji se uspješno nosi i sa znatno mlađim velemajstorima. Na tek održanom momčadskom prvenstvu Hrvatske u Malom Lošinju igrao je u sklopu 1.A šahovske lige na trećoj ploči za GŠK Solin-Cemex iz Solina, koji je osvojio odlično treće mjesto, a Cvitan nije izgubio nijednu partiju. Ovaj riječki šahist jedno je vrijeme živio u Švicarskoj, gdje  i dalje sudjeluje na pojedinim turnirima u okviru švicarske šahovske lige. Naglašava da mu  je tijekom njegove karijere jedino žao što nije imao prigodu provesti nekoliko godina u ondašnjem Sovjetskom Savezu jer bi još više šahovski napredovao. Zna reći da je šah misaona igra s elementima umjetnosti, no mišljenja je da u njoj ipak prevladava sport.

Istaknuti i uspješni šahovski trener

Od 2003. godine Ognjen Cvitan je član Šahovskoga kluba Rijeka, a ranije je već radio kao trener mladih hrvatskih šahista i šahistica. Njegova učenica bila je i Lara Stock,  koja je 2002. i  2004. postala europska i svjetska prvakinja u natjecanju kadetkinja. Bio je to dosad  i  najveći uspjeh hrvatskog ženskog šaha. Od 2010.  trener je ŠK Draga iz Rijeke te Županijskog šahovskog saveza Primorsko-goranske županije. Aktivnije se posvetio  radu  s mladim i darovitim igračima i igračicama. Njegovi učenici su, među ostalim, Sven Tica,  Jadranko Plenča, Ena Cvitan, koji postižu izvanredne rezultate u juniorskoj odnosno kadetskoj konkurenciji u Hrvatskoj i Europi. Za svoje uspješne šahovske aktivnosti i samoprijegoran rad Cvitan je dobitnik brojnih nagrada. Među ostalim, to su  nagrade  Grada Rijeke i tadašnje prestižno priznanje bivše države „Sedam sekretara SKOJ-a“. (I.T.)

Foto: Wikipedija

Podijeli
  •  
  •  
  •