/Hrvatski boksač u kick-boksu i tajlandskom boksu Branimir Cikatić rođen je na današnji dan CIKATIĆ JE BIO SVJETSKI I EUROPSKI PRVAK U SVOJIM BORILAČKIM SPORTOVIMA
Cikatić  a

Hrvatski boksač u kick-boksu i tajlandskom boksu Branimir Cikatić rođen je na današnji dan CIKATIĆ JE BIO SVJETSKI I EUROPSKI PRVAK U SVOJIM BORILAČKIM SPORTOVIMA

Europski  je  i svjetski profesionalni  prvak  u tajlandskom  boksu te svjetski prvak u kick-boksu

            

Hrvatski boksač u kick-boksu i tajlandskom boksu Branimir Cikatić rođen je u Splitu na današnji dan, 4. listopada 1955. godine. Posjedovao je već do svoje osamnaeste godine crni pojas u taekwondou i karateu, a plavi pojas u judu. Ubrzo se počinje se baviti boksom, a u ovoj borilačkoj vještini u 17 borbi pobjeđuje 16 puta. Po borbama u kickboksu i tajlandskom boksu postaje poznat 1980-ih godina, a među onima rijetkima od kojih je izgubio bili su Dennis Alexio i Don Wilsono. Njemački časopis Karate Budo Magazine dodijelio mu je 1989.  nagradu Zlatna rukavica,  proglasivši ga najpopularnijim borcem u svijetu borilačkih sportova. Potrebno je naglasiti da su se iza njega plasirali Jean Claude Van Damme i Chuck Norris. Za svijet borilačkih vještina bilo je veliko iznenađenje kada  je s nepunih 39 godina prvi osvojio prestižni  K-1 turnir u Tokyju 1993.  u kick-boksu, nokautiravši svoje protivnike  u sve tr i borbe. Među poraženima je bio i veliki Ernest Hoost.  Zanimljivo je da je Cikatić i danas najstariji borac koji  je to ostvario. Titula svjetskog prvaka u WMTA organizaciji pripada mu 1998. godine, a treba napomenuti da se okušao  i u ultimate fight borbama.

Cikatić  b

Nastupao i  kao holivudski glumac

Branimir Cikatić višestruki  je europski i svjetski prvak u full contact borbama u amaterskoj konkurenciji. Profesionalni je europski (1985., 1986.) i svjetski (1987., 1991.) prvak u tajlandskom boksu te svjetski prvak u kick-boksu (1989., 1990.).  U svojoj profesionalnoj karijeri imao je 98 borbi,  92 puta je pobijedio, 5 puta je poražen, a jedanput je borba završila neodlučeno. Kao diplomirani profesor kineziologije, koautor je knjige K-1,  koja je postala obvezna literatura na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja sarajevskog Sveučilišta. Zanimljivo je da se u Hollyvoodu okušao kao glumac u filmu Neboder (Skyscraper). Partnerica mu je bila Anne Nicole Smith. Za svoje uspješne nastupe u borilačkim sportovima Branko je dobitnik  više državnih odlikovanja, među kojima treba istaknuti Red hrvatskoga trolista od  predsjednika Franje Tuđmana, za promicanje hrvatske države u svijetu.(I.T.)

Foto: Wikipedija

 

Podijeli
  •  
  •  
  •  

Autor:

Petar Čuljak
Petar Čuljak je idejni začetnik Sportala. Bivši prvoligaški nogometaš, dugogodišnji prvotimac pleterničke Slavije, tajnik kluba, trener u Školi nogometa. Trenutno prvotimac NK Kutjevo, člana 1. ŽNL. Na Sportalu Petar piše o nogometu, rukometu i ostalim sportovima.