/Hoće li Mladost ostati bez izborene pobjede? OLIMPIJA SE ŽALILA ZBOG VIŠKA STRANACA U DRAŽU
mladost draž

Hoće li Mladost ostati bez izborene pobjede? OLIMPIJA SE ŽALILA ZBOG VIŠKA STRANACA U DRAŽU

Kada krene sve ide naopako. Novi “slučaj” u osječko baranjskom nogometu dolazi iz kvalifikacija za 1. ŽNL u kojima su se sastali Mladost iz Draža i Olimpija. Sve je krenulo s onim propustom Bilja, pa se nastavilo prijavom Ratara da je Metalac “švercao” igrača što je dovelo do vulgarnog ispada predsjednika Metalca, a danas stiže vijest o žalbi Olimpije nakon prve kvalifikacijske utakmice.

Ovoga puta nije riječ o švercanju, nego možebitnom propustu i greški Mladosti s brojem stranih igrača. Naime, u 2. ŽNL NS Beli Manastir klubovi imaju pravo nastupiti s tri strana državljanina, dok je u 1. ŽNL dozvoljen nastup dva stranca. Za Mladost su u navedenom susretu nastupila trojica, Nemanja Munižaba, Dragan Hocieslavski i Dario Tomašev. Sve kvalifikacijske utakmice igraju se prema propozicijama natjecanja za koje se momčadi bore, dakle u ovom slučaju prema propozicijama 1. ŽNL u kojima stoji:

Članak 22:

… U natjecanju I ŽNL dopušten je nastup najviše dva (2) igrača strana državljana na utakmici.

To je ujedno posljednja rečenica tog članka, dakle ne postoji dodatno pojašnjenje. Propozicije su objavljene na stranicama Nogometnog središta Osijek, a tamo su objavljene i propozicije za 2. ŽNL NS Osijek s jednom zanimljivošću, ne istom ali veoma sličnom:

ns os 2. žnl

Odnosi li se isto pravilo o broju igrača na terenu ili se gleda koliko ih je u zapisniku i na 1. ŽNL kada su u pitanju strani igrači ili ne iz propozicija 1. ŽNL je nemoguće iščitati. Kako bilo, Olimpija se žalila, Mladost poslala očitovanje prema kojemu dio krivnje priznaju, a za dio optužuju delegata utakmice Ivana Filoševića koji ih nije upozorio da mogu imati samo dva strana igrača. Kako je nesporno da su navedena tri igrača državljani Republike Srbije, da su sva trojica bili u zapisniku i na terenu tanka je nada za momčad Mladosti da će u uzvrat krenuti s prednošću od 3:0 koju su pošteno izborili na travnjaku. Izglednija je opcija da će upravo takvu prednost na domaćem terenu imati Olimpija..

O registraciji same utakmice odlučivati gospodin Ivan Filošević, povjerenik 1. ŽNL koji je ujedno bio i delegat na utakmici u Dražu.

– Još nije donesena konačna i službena odluka, ali po svemu sudeći utakmica će biti registrirana 3:0 za Olimpiju. Pravilnici su jasni, klubovi moraju biti upoznati s Pravilnikom o natjecanju koji je dostupan svima na službenim stranicama Saveza. Žao mi je da se Mladosti dogodio ovakav propust, treći strani igrač u igru je ušao u 77. minuti i to im zaista nije trebalo. Na terenu su zasluženo pobjedili u fer i korektnoj utakmici, ali propozicije se moraju poštovati. Olimpija je uložila žalbu, zatražili smo očitovanje Mladosti i sutra bi trebali donjeti konačnu odluku jer je već u subotu uzvrat u Osijeku – rekao nam je Ivan Filošević, povjerenik za natjecanje 1. ŽNL.

Uvijek se u ovakvim slučajevima poteže pitanje morala, je li moralno tražiti pobjedu ako je nisi izborio na terenu. Mnogi su prozivali ekipu iz Valpova koja je pokušala doći do koristi iz propusta Bilja, isto tako, iako u puno manjem obimu, bilo je i u slučaju Ratara i Metalca što je ipak potpuno drugačija priča od ove dvije. Jasno je da u Dražu ne bi riskirali da upropaste sve što su radili ne samo ove sezone nego već nekoliko godina, ali je jasno i da su napravili propust, što uostalom i priznaju u svom očitovanju na žalbu Olimpije. Je li taj propust toliki da se zanemari ono ostvareno na zelenom terenu odlučiti će vodstvo lige.

Podijeli
  •  
  •  
  •