/George Foreman rođen 10.siječnja AKTER NEZABORAVNOG MEČA S ALIJEM U ZAIRU PROZVANIM "THE RUMBLE IN THE JUNGLE"
foreman

George Foreman rođen 10.siječnja AKTER NEZABORAVNOG MEČA S ALIJEM U ZAIRU PROZVANIM "THE RUMBLE IN THE JUNGLE"

George Foreman rođen 10.siječnja.

Na današnji dan 10.siječnja davne 1949. rodio se jedan od najvećih boksača svijeta George Foreman. Osvajač je zlatne medalje na Olimpijskim igrama 1968. u Mexicu. Imao je problematično djetinjstvo, zanemario je školovanje i tek nakon selidbe u Pleasanton u Kaliforniji počeo se baviti boksom.

Gotovo svi velikani svjetskog boksa našli su se u ringu s rođenim prvakom i vrhunskim boksačem, ali neke borbe se ipak ne zaboravljaju. Nezaboravni boksači Joe Frazier, Muhammad Ali, Ken Norton, Evander Holyfield, Axel Schulz, Shannon Briggs i mnogi drugi osjetili su snagu Foremanovih udaraca.

U Zairu je boksao s vjerojatno najvećim svih vremena Muhammadom Alijem i taj ogled poznat je kao “The Rumble in the Jungle”. Foreman se nije mogao dobro pripremiti za taj ogled zbog povrede koju je zaradio neposredno pred sam meč tako da je Ali iskoristio slabu vidljivost svog protivnika. Foreman je za tu borbu dobio vrtoglavih 5 milijuna dolara, a iz te borbe izrodio se poznati boksački termin Rope-a-dope.

Foreman se nekoliko puta opraštao od boksačke karijere i nekoliko puta se uspješno vraćao. Dok se nije bavio boksom bio je vrlo predan kršćanstvu pa je čak sagradio i svoju crkvu. Nakon povratka i desetogodišnjeg izbivanja iz ringa 1991. godine borio se kao četrdesetdvogodišnjak protiv Evandera Holyfielda za naslov prvaka. Izgubio je taj meč, ali je stekao mnoštvo obožavatelja i puno poštovanja u svijetu boksa.

Tri godine kasnije uspio je osvojiti naslov prvaka u dramatičnom meču protiv Michaela Moorera. Sve do sada George Foreman ostao je najstariji svjetski prvak u teškoj kategoriji. Radio je nakon završetka karijere kao komentator na HBO-u i napisao je autobiografiju koja se vrlo uspješno plasirala na tržište.

Zanimljivo je da Foreman ima čak desetoro djece i to pet kćeri i pet sinova, a svakog od svojih sinova nazvao je po samome sebi. Redom je davao imena George : George Jr., George III, George IV, George V i George VI.
Pogledajte kako je izgledao The Rumble in The Jungle i Rope-a-dope

Foto Wikipedija

Podijeli
  •  
  •  
  •  

Autor:

Petar Čuljak
Petar Čuljak je idejni začetnik Sportala. Bivši prvoligaški nogometaš, dugogodišnji prvotimac pleterničke Slavije, tajnik kluba, trener u Školi nogometa. Trenutno trener NK Kutjevo, člana MŽNL. Na Sportalu Petar piše o nogometu, rukometu i ostalim sportovima.