/Genijalni latvijski šahovski velemajstor Mihail Talj rođen je na današnji dan ŠAHOVSKI MOZART BIO JE OSMI SVJETSKI PRVAK I VIŠESTRUKI PRVAK SSSR-A
Talj c

Genijalni latvijski šahovski velemajstor Mihail Talj rođen je na današnji dan ŠAHOVSKI MOZART BIO JE OSMI SVJETSKI PRVAK I VIŠESTRUKI PRVAK SSSR-A

Latvijski šahovski velemajstor i osmi svjetski šahovski prvak Mihail Nehmejević Talj rođen je u Rigi  na današnji dan, 9. studenog 1936. godine.  Šah je zavolio u najranijem djetinjstvu gledajući oca liječnika kako igra slobodne partije sa svojim prijateljima. Ovu drevnu igru  ozbiljno  je počeo učiti oko desete godine,  a šahovski je počeo naglo napredovati  kada ga 1949.  počinje trenirati  Aleksandar Koblenc.  Već zarana ističe se kao jedan od najjačih i najdarovitijih mladih šahista u ondašnjem Sovjetskom Savezu. Sa sedamnaest godina u susretu s majstorom Saiginom pobjeđuje s 8:6  te stječe titulu nacionalnoga majstora. Početkom 1956. godine na prvenstvu SSSR-a dijeli peto mjesto, a već tada stil  njegove igre odlikuje se izrazitom oštrinom, s nizom žrtava i zamki, što privlači pozornost oduševljenih gledatelja. Premda su pojedini kitičari bili mišljenja da mu nedostaje više stabilnosti i da neće osobito šahovski napredovati,  Talj ih je ubrzo demantirao. Tako na 24. prvenstvu SSSR-a  u siječnju 1957. postaje najmlađi prvak u povijesti sovjetskih prvenstava, ostavivši iza sebe čak osam sovjetskih velemajstora. Međunarodna šahovska organizacija(FIDE) dodjeljuje mu  iste godine kao 21-godišnjaku titulu velemajstora. Sljedeće godine(1958.) ponovno pobjeđuje na državnom šampionatu te zadržava titulu prvaka, a prva mjesta osvaja i 1967. i  1972. te je četverostruki  sovjetski prvak.

Talj b

Pobjedom nad Botvinikom postaje osmi svjetski prvak

Na međuzonskom turniru u slovenskom Portorožu („luci ruža“)  uvjerljivi je pobjednik, a s ovim do tada najvrednijim rezultatom uvršten je među kandidate za prvaka svijeta. Na turniru kandidata u Bledu, Zagrebu i Beogradu 1959.  njegove početne partije ne obećavaju uspjeh, no kasnije se vraća u igru te postaje službeni izazivač svjetskoga šampiona Mihaila Botvinika. Uvjerljivo ga pobjeđuje u Moskvi 1960. godine s 12,5:8,5  te kao  24- godišnjak postaje  najmlađi prvak svijeta. Godinu dana kasnije(1961.) u istom je gradu u uzvratnom  susretu izgubio naslov s rezultatom 13:8.  Iako je nakon toga poraza njegova igra možda objektivno bila bolja i zrelija, njegovi rezultati samo su povremeno podsjećali na slavne dane uspinjanja prema šahovskom Olimpu. U to vrijeme imao je problema sa zdravljem pa su uslijedili i skromniji rezultati, no kasnije se oporavio, što se bitno odrazilo na njegovoj igri. Tako 1972. postiže niz odličnih rezultata, koje u početku ostvaruje osvajanjem prvih mjesta u Suhumiju(Gruzija) i Wijk aan Zeu(Nizozemska). Slijedi pobjeda na sovjetskom šampionatu, zatim nagrada za najbolju igru na olimpijadi u Skoplju. Treba istaknuti kako je u to vrijeme odigrao  više od osamdeset partija bez ijednoga poraza.  Taljevi sjajni nastupi ipak se  prekidaju u kritičnom trenutku. Naime,  neuspješno igra 1973. na međuzonskom turniru u Lenjingradu te prvenstvu SSSR-a, ali se brzo uzdiže i oporavlja iste godine pobjedom u Sočiju. Ponovno postaje nepremostiva prepreka mnogim svojim protivnicima.

Talj a

Niz  vrhunskih rezultata

Osim već nabrojanih uspjeha, vrijedno je, među ostalim, spomenuti prva mjesta na šampionatu Latvije 1954., u Zurichu 1959., Bledu 1961., Hastingsu 1962/63, Rejkjaviku 1964., Tbilisiju 1969./70., Tallinu 1971. te  podjela prvoga mjesta na međuzonskome turniru 1964. u Amsterdamu. Kao bivši svjetski prvak pojavio se 1962.  u mečevima kandidata, no nije izdržao  jer  je zbog bolesti morao otići potkraj turnira. Ipak, kao ptica Feniks izdiže se iz pepela, čudesno se oporavlja te u sljedećem ciklusu u četvrtzavršnom meču pobjeđuje Portiša, zatim u poluzavršnici Larsena, no doživljava poraz od 4:7 u završnom susretu s Borisom Spaskim. Opet se kvalificira 1968.  godine  pobjedivši u četvrtzavršnici jugoslavenskoga velemajstora Svetozara Gligorića, ali u poluzavršnici gubi od Korčnoja. Poslije toga nikada više nije sudjelovao na natjecanjima kandidata za prvaka svijeta, ali je i dalje postizao dobre rezultate. Tako je zablistao na velikom turniru u Montrealu 1979.  podijelivši prvo mjesto s Anatolijem Karpovom, koji je tada bio u naponu snage. Treba naglasiti da je vrhunske rezultate postizao igrajući za sovjetsku olimpijsku momčad, nastupajući od prve do šeste ploče(od73,3 % do 92,3 %).

Najbolji napadač u povijesti šaha

Mihail(Miša) Talj ili „gusar iz Rige“,  kako su ga često zvali, odigrao je više od 3000 turnirskih partija i bio jedan od najcjenjenijih šahista. I danas ga smatraju najboljim napadačem u povijesti šaha,  a svojim dotad neviđenim, ponekad polukorektnim žrtvama za šahovnicom, privlačio je pozornost šahovskoga svijeta koji ga je obožavao. Njegovao je  kombinatoran i oštar, beskompromisan, napadački stil, koji mu je donio mnoštvo prvih nagrada i visokih turnirskih mjesta.  Ovaj neponovljivi genijalni velemajstor, s rijetko viđenom energijom i memorijom,  bio  je i šahovski novinar te višegodišnji urednik latvijskog časopisa Šahs. Stalni problemi s bubrezima i boemski način života  ugrožavali su njegovo zdravlje te bitno utjecali na kvalitetu šahovske igre. Umro je u Moskvi  27. lipnja 1992.  u 56. godini života, ostavivši u povijesti neizbrisiv trag. Njemu u čast svake se godine u Moskvi odigrava tradicionalni memorijalni turnir.(I.T.)

Foto:Wikipedija

Podijeli
  •  
  •  
  •  

Autor:

Petar Čuljak
Petar Čuljak je idejni začetnik Sportala. Bivši prvoligaški nogometaš, dugogodišnji prvotimac pleterničke Slavije, tajnik kluba, trener u Školi nogometa. Trenutno trener NK Kutjevo, člana MŽNL. Na Sportalu Petar piše o nogometu, rukometu i ostalim sportovima.