/Englman: “Cilj je preživjeti sezonu” ŽKK PLAMEN U POTPUNO IZMIJENJENOM SASTAVU U NOVOJ SEZONI
IMG_8422

Englman: “Cilj je preživjeti sezonu” ŽKK PLAMEN U POTPUNO IZMIJENJENOM SASTAVU U NOVOJ SEZONI

Nova sezona Prve košarkaške lige za žene je pred vratima, polako su poznati rosteri svih ekipa, dosta je promjena na svim adresama ali nekako se čini da ih je najviše u Požegi gdje će igrati gotovo potpuno nova ekipa. Djevojke koje su dugi niz godina bile nositeljice kluba više nisu Plemene. Ostao je Vladimir Englman bez gotovo čitave ekipe, u novoj sezoni na raspolaganju nema kapetanice Martine Lovrić i Kristine Slodo koje su završile igračku karijeru, nema niti Petre Lovrić koja karijeru nastavlja u Mursi, nema niti Nure Halimić koja se vratila u BiH, dok je status Martine Pandže neizvjestan s obzirom da odlazi na fakultet u Zagreb.

– Očekivanje u novoj sezoni je da preživimo. S obzirom da iz lige ispadaju 4 ekipe cilj je izbjeći prije svega jedno od tri posljednja mjesta koja znače izravno ispadanje, a ako je moguće i to četvrto koje znači kvalifikacije. Kvalifikacije se igraju mjesec dana nakon posljednjeg kola i vrlo su nezgodne jer se čitavu ekipu mora držati u pogonu svo to vrijeme. Ono što je vezano za stanje ekipe nije dobro, ostao sam praktično bez čitave petorke, to niti jedna ekipa ne bi mogla izdržati. Sestre Lovrić i Kristina Soldo su nam bili nositelji igre, Nura se vratila u Bosnu, Pandža je vjerojatno u Zaprešiću, a uz to Šegota vjerojatno više neće igrati i još dvije cure koje vjerojatno neće igrati, odnosno ne pojavljuju se na treninzima. Dakle, mi smo zapravo ostali na tri seniorke i dvije juniorke. Pitanje je šta će biti s Pejkovskom koja se vraća nakon ozljede, ali joj se sada pojavljuju druge ozljede. Pitanje je hoćemo li što još uspjeti dovesti i kakve će to kvalitete biti. Jednostavno, ostaje  nam grčevita borba za ostanak – rekao nam je alfa i omega požeškog kluba Vladimir Englman.

Kada je u  pitanju borba  za ostanak koga vidite kao konkurenciju, mnoge ekipe najavljuju borbu za vrh i rušenje Medveščaka, nitko ne priča o borbi za ostanak?

englman

– Mislim da smo mi u Slavoniji sami sebi pucali u noge. Ako računamo i Virje sada u Slavoniji imamo četiri prvoligaša što je previše, prije 4 godine nismo imali niti jednog. Mursa je ulaskom u Prvu ligu uzela po igračicu nama i Podravcu, dvije iz Broda i sada smo napravili četiri jadnika. Čini mi se da su upravo ove četiri ekipe prvi kandidati za tu borbu, a kakvi su odnosi znat ćemo već za vikend jer se kod nas igra turnir na kojem sudjeluju i Brod i Mursa. Po onom što znam o rosterima mislim da je to to.

Osim odlaska iskusnih igračica, pa i mladih, jer osim Pandže iz kluba je ne tako davno otišla Vojtulek, a njih dvije su činile jedan od najperspektivnijih centarskih tandema u Hrvatskoj, problema ima još.

– Ono što nam je veliki problem je i pravilo o dvije mlađe kategorije. Mislim da takav propis može donesti samo netko tko sjedi u fotelji u velikom gradu i nema nikakvog sluha što se događa na terenu. Time će se ugasiti male sredine što se u Slavoniji zapravo i događa, u nekoliko godina ugašeno je sedam klubova u našoj regiji, Našice, Čačinci, Đakovo s dva kluba, Komletinci, Vinkovci i Županja, to su klubovi koji su izbacivali reprezentativke! Imali smo jedini B ligu koja je desetak godina odlično funkcionirala, sada toga jednostavno nema. Na koji način bi se u jednoj maloj sredini kao što je Požega trebalo pronaći 30-40 igračica koliko  je potrebno da se ispoštuju ti propisi na kvalitetan način? Mi smo do sada to odrađivali u suradnji s Brodom no sada to postaje nemoguće jer jednostavno mi nemamo  seniorki za slanje njima, a s druge strane i oni dobivaju sredstva od grada na osnovu broja članova pa bi sami sebi skakali u stomak. Mi možemo zadovoljiti formu i igrati s 2004. godištem juniorsku ligu, ali neka se onda nitko ne čudi kada netko izgubi sa 200 poena razlike. Ja sam komunicirao s Danijelom i Josipom u Savezu, pokušavao ukazati na taj problem ali očito nema reakcije. Drugi problem su termini, mi imamo samo termine od 75 minuta gdje je praktično nemoguće raditi, posebno u ovakvoj situaciji gdje imam potpuno novu ekipu koju je potrebno uigravati. Ako izuzmemo zagrijavanje i istezanje ostaje 40ak minuta za uigravanje što je puno premalo. Jedini smo prvoligaš u gradu, dok neki trećeligaši imaju puno kvalitetnije termine, zašto je to mijenjano pitanje je za sportsku politiku Požege – zaključio je Englman.

111 gif reklame

Nakon one fenomenalne sezone u kojoj su samo sportskom nesrećom, ili bolje reći biranjem protivnica od drugih ekipa ostale bez finala doigravanja, požeške košarkašice polako idu prema dolje. Prošla sezona bila je čista osrednjost sa vrlo zanimljivim rosterom, a u novoj je očigledno pred njima borba za ostanak. Ono što je pozitivno u toj priči je da će sestre Hrmić, Bašić, Pejkovska, Berger i ostale djevojke dobiti veliku minutažu, skupljati iskustvo i to im je prilika za jedan dobar iskorak. S druge strane, ostaje pitanje koliko ima smisla forsirati Prvu ligu iako je sada prekasno za povlačenje iz nje, koliko ima smisla dovoditi igračice koje nisu iz Požege ako se nema dovoljno kvalitetne baze kao što je to bio slučaj u spomenutoj prvoj sezoni u Prvoj ligi. U svakom slučaju, nova mlada ekipa zaslužuje podršku, požeška publika ima ih priliku vidjeti na djelu već ovog vikenda kada se u SD Tomislav Pirc igra turnir “Zlatna dolina” na kojem osim njih sudjeluju Mursa, Brod na Savi i Orlovi iz Banja Luke.

Podijeli
  •  
  •  
  •