/Dino Rađa izabran u košarkašku Kuću slavnih U DRUŠTVU DRAŽENA, KREŠE I MIRKA NOVOSELA
u16m-trening-20180328-10

Dino Rađa izabran u košarkašku Kuću slavnih U DRUŠTVU DRAŽENA, KREŠE I MIRKA NOVOSELA

Predsjednik Stručnog savjeta HKS-a danas je izabran u košarkašku Kuću slavnih u Springfieldu i tako postao četvrti Hrvat kojemu je pripala ta čast. Dino Rađa, član generacije koja nas je učinila najponosnijom nacijom te 1992. godine kada je Hrvatska uzela srebro na Olimpijskim igrama u Barceloni 1992. postao je ‘stanovnikom’ Kuće slavnih!

Rađa je tako jedan od 13 velikana koji će početkom rujna (6. do 8.) biti primljeni u Košarkašku kuću slavnih u Springfieldu, u ‘Generaciji 2018’, a koju predvode bivše NBA zvijezde kao što su Ray Allen, Steve Nash, Jason Kidd, Grant Hill i Maurice Cheeks…

Hrvatska je tako dobila četvrtog člana košarkaške Kuće slavnih u Springfieldu. Nakon legendarnog Kreše Ćosića koji je u Hall of Fame uvršten posthumno 1996. godine, Dražena Petrovića (2002.) te  Mirka Novosela (2007.), danas je čast pripala i Dini Rađi! Vijest je to koja je odjeknula iz San Antonija gdje se održava završni turnir, NCAA Final Four. Među nominiranima je još jednom bio i Toni Kukoč.

“Dino Rađa je hrvatski košarkaški profesionalac koji je odigrao četiri nezaboravne sezone u Boston Celticsima, ali je veći dio karijere proveo u Europi. Vodio je svoje momčadi do nekoliko naslova prvaka i uvijek je bio pobjednik, bez obzira gdje je igrao. Rađa je osvojio dva uzastopna naslova europskog prvaka, triput je bio drugi u izborima za najboljeg košarkaša Europe, a 1989. i 1991. godine osvajao je zlatne medalje na europskim prvenstvima. Pomogao je reprezentaciji Jugoslavije na putu do srebra 1988. godine te novostvorenoj reprezentaciji Hrvatske 1992. godine. Rađa je bio proglašen najboljim igračem finala doigravanja u Grčkoj (1998.) i najboljim igračem finalnog turnira Eurolige (1989.). Od FIBA je 1991. godine izabran među 50 najboljih košarkaša, a 2008. je dobio priznanje kao jedan od 50 najznačajnijih promicatelja Eurolige”, riječi su nekih od članova Međunarodnog odbora o hrvatskom četvrtom ‘stanovniku’ u Kući slavnih.

Dino Rađa je osvojio osam medalja u dresu reprezentacija Jugoslavije i Hrvatske (dvostruki prvak Europe, dva olimpijska srebra (Seoul 1988.), (Barcelona 1992.), četiri bronce), sa splitskom Jugoplastikom je bio dvostruki prvak Europe.

Od 1993. do 1997. godine bio je jedan od najboljih igrača Boston Celtica, igrao je i u rimskom Virtusu, Panathinaikosu, Olympiacosu, Zadru, Ciboni te na kraju karijere još jednom u svome Splitu.

Podijeli
  •  
  •  
  •