/Na današnji je dan rođen Ivan Prebeg PREBEG JE PRVI HRVATSKI PROFESIONALNI BOKSAČ KOJI JE BIO PRVAK EUROPE
Prebeg a

Na današnji je dan rođen Ivan Prebeg PREBEG JE PRVI HRVATSKI PROFESIONALNI BOKSAČ KOJI JE BIO PRVAK EUROPE

Europsku titulu  osvojio je 1969. godine u borbi  s Velšaninom Addieom Avothom

Prvi pravi boksački as iz Hrvatske i zvijezda europskih ringova Ivan Prebeg rođen je na današnji dan, 22. rujna 1933. godine, u Josipdolu u Lici. U Zagrebu završava srednju zanatsku školu i stječe zvanje elektromehaničara. Zanimljivo je da se u djetinjstvu zanima za nogomet  te navija za “Dinamo”, želeći postati  igrač toga kluba. Stjecajem okolnosti  dolazi 1955. godine u dvoranu boksačkog kluba “Metalac“, počinje trenirati  i vrlo brzo dobiva zavidno boksačko znanje te  nastupa za  prvu momčad. Ipak, ne postiže prave  rezultate  pa izostaje s  popisa prvotimaca. Prebeg najprije odlazi u Austriju, zatim  u Njemačku, gdje  u Augsburgu  postaje aktivan član amaterskog boksačkog kluba, za kojega uspješno nastupa( pet pobjeda  i  jedna neodlučena borba).

Prebeg b

Profesionalac tek u 28. godini

Ivan potom odlazi  Pariz te se  prijavljuje u amaterski boksački klub “Stade Municipal de Courbeviole“. Poslije uspješnih nastupa i pobjeda okušao se u profesionalnom boksu u svojoj 28. godini, što je u boksačkom sportu vrlo kasno. No, to ga ne sprječava da u svojoj prvoj profesionalnoj borbi 19. travnja 1961. godine u Charleroyu pobijedi  Julesa Becausea nokautom u petoj rundi.  Prebeg se 1967.  vratio u Zagreb, a  svoje prve mečeve, kao poznati europski boksač, imao je  u Beogradu, Pančevu i Kragujevcu. Naime, kao emigrant povratnik, u ondašnjoj Jugoslaviji nije u početku  dobio odobrenje da se bori u Zagrebu. Ipak, svoj prvi meč u glavnom hrvatskom gradu održao je 30. prosinca 1967. godine, kada  je pobijedio iznimno jakog  boksača Manfreda Ackersa  na  bodove.

 

Profesionalni  europski prvak u poluteškoj kategoriji

U Zagrebu je 28. lipnja 1969. na stadionu Šalata održan susret za naslov europskog  prvaka između 36-godišnjeg Ivana Prebega  i 26-godišnjeg Velšanina Eddiea Avotha. Deset godina stariji hrvatski boksač borio se sjajno te svome protivniku održao pravu lekciju iz ove plemenite vještine, pobijedivši ga u 15 rundi po bodovima. Tako je  postao profesionalni  prvak Europe u poluteškoj kategoriji. Bio je to njegov najveći uspjeh, ali i cjelokupnog boksa u tadašnjoj državi. Susret za obranu titule održan  je u Milanu 6.veljače 1970. s Talijanom Pierom del Pappom , a Prebeg gubi u jednoj prosječnoj borbi u 15 rundi na bodove.

Iznimna boksačka karijera

Poslije gubitka naslova prvaka nastupio je još samo u 4 meča: dva  je izgubio nokautom,  jedan boksao neodlučeno, a u jednom  je protivnika  nokautirao. Prebeg  je boksao  kao amater od 1955. do 1960., a  kao profesionalni boksač sa stranom licencom borio se do 1971.  godine. U svojoj je profesionalnoj karijeri imao 50 borbi, s 32 pobjede, 16 poraza  i 2 neodlučna rezultata. Nastupao  je u dvadesetak europskih gradova: u poluteškoj kategoriji sve do lipnja 1966. godine, a dalje u teškoj kategoriji. Kratko vrijeme bio je i trener u Boksačkom klubu “Trešnjevka, trenirajući talentirane zagrebačke amaterske i profesionalne boksače. Umro je u Zagrebu, 29. lipnja 1995. godine, uoči završetka Domovinskoga rata, u 62. godini života.  Legendu  i velikana hrvatskoga boksa i hrvatskoga domoljuba ispratilo je tisuće građana i prijatelja te mu odalo posljednju počast. Pokopan je na Mirogoju, nedaleko od Dražena Petrovića,  još jednoga velikana hrvatskog sporta.(I.T.)

Foto: Wikipedija

Podijeli
  •  
  •  
  •  

Autor:

Petar Čuljak
Petar Čuljak je idejni začetnik Sportala. Bivši prvoligaški nogometaš, dugogodišnji prvotimac pleterničke Slavije, tajnik kluba, trener u Školi nogometa. Trenutno prvotimac NK Kutjevo, člana 1. ŽNL. Na Sportalu Petar piše o nogometu, rukometu i ostalim sportovima.