/Na današnji je dan rođen hrvatski i bosanskohercegovački šahovski velemajstor Bojan Kurajica U BARCELONI JE 1965.OSVOJIO NASLOV SVJETSKOG JUNIORSKOG PRVAKA
Kurajica a

Na današnji je dan rođen hrvatski i bosanskohercegovački šahovski velemajstor Bojan Kurajica U BARCELONI JE 1965.OSVOJIO NASLOV SVJETSKOG JUNIORSKOG PRVAKA

Hrvatski  i bosanskohercegovački šahist  Bojan Kurajica rođen je u Ljubljani na današnji dan, 15. studenog 1947. godine. Otac mu je Šibenčanin, majka Bračanka, a njegovo vrijeme odrastanja  je u Splitu. Zbog krhkoga zdravlja u dječačkoj dobi, unatoč  zanimanju za nogomet,  na nagovor oca počinje se baviti šahom. Već sa 16 godina na Svjetskom juniorskom prvenstvu 1963. u  V rnjačkoj Banji osvaja treće mjesto, a prvi je njegov značajniji međunarodni uspjeh u Barceloni 1965., kada 18 -godišnjak postaje juniorski svjetski prvak. Na studij u Zagreb dolazi 1966., a diplomira 1972.  na Filozofskom fakultetu talijanski i engleski jezik. U međuvremenu boravi u Amsterdamu, igrajući kao međunarodni majstor.

Kurajica b

Velemajstorska titula u Solingenu

Nastupa za zagrebačke klubove Mladost, PTT Zagreb i Monting te igra na  više međunarodnih turnira. Tako dijeli prvo mjesto 1965. u gruzijskom Batumiju(1. do 4.), 1968. u Somboru (1. do 3.), 1970. u Málagi (1. do 2.), 1973. u Olotu (Španjolska, 1. do 2. ). U Hastingsu 1967. osvojio je treće mjesto iza bivšeg svjetskog prvaka  Botvinika te njemačkoga velemajstora Uhlmanna.. U njemačkom Solingenu 1974. podijelio je treće mjesto s Borisom Spaskim, a poslije toga dodijeljena mu je kao 29-godišnjaku velemajstorska titula. Klupski šah igrao je u sedamdesetim godinama prošlog stoljeća u njemačkom klubu Solinger SG 1868.  Igrajući za jugoslavensku reprezentaciju, na 24. Šahovskoj olimpijadi 1980. na Malti osvaja brončano, a na europskom prvenstvu 1983. srebrno odličje. Za bivšu državu nastupa  i 1984. na olimpijadi u Solunu igrajući, što je zanimljivo, od prve do treće ploče.

Kurajica c

Niz  uspjeha sa sarajevskom Bosnom

U Sarajevo dolazi 1979. godine te nastupa kao pojačanje za Šahovski klub Bosnu, s kojom 1979. osvaja u Puli jugoslavenski kup. Od početka  1980-ih s ovim klubom osvaja čak 7 titula državnoga prvaka.Igrajući 1991. godine simultanku na 666  ploča, neprestano 24 sata, uz kraće stanke, oborio je Guinnessov rekord, koji nažalost nije priznat zbog bizarnoga razloga. Naime, organizator simultanke nije uplatio potrebnu pristojbu. Nakon raspada bivše države igra tijekom ratnih događanja  za reprezentaciju Bosne i Hercegovine, s kojom u jakoj konkurenciji osvaja 1994. srebrnu medalju na olimpijadi u Moskvi. U Lionu 1994. Bosna pojačana s Garijem Kasparovom osvaja Kup europskih prvaka. Za svoje uspješne šahovske aktivnosti proglašen je 1995. godine najboljim sportašem Bosne i Hercegovine, a kao zaslužni sportaš poslije je ostvario pravo na mirovinu.  S ovom državnom vrstom nastupa, osim 1998., na šahovskim olimpijadama od 1992. do 2012. godine.. Prije ratnih zbivanja u Hrvatskoj i BiH okušao se četiri godine kao šahovski trener u Dubaiju.

Igrao protiv osam svjetskih šahovskih prvaka

Ovaj još uvijek aktivni i vitalni 70-godišnji velemajstor živi u Španjolskoj, no povremeno dolazi u Sarajevo te još uvijek nastupa za Bosnu, igrajući na petoj ploči, u društvu znatno mlađih igrača. Također se pojavi i na turnirima u Hrvatskoj te na natjecanjima Prve A-hrvatske šahovske lige, a igra  i u Drugoj španjolskoj ligi. Kurajica zna reći da šah ima karakteristike sporta, a dobra fizička kondicija uvjet je za bolju koncentraciju za šahovskom pločom. Može se pohvaliti da je igrao protiv poznatih svjetskih velemajstora i prvaka svijeta : Botvinika, Smislova, Talja, Spaskog, Fischera, Karpova, Kasparova, Kramnika.  Ističe kako se pojavom kompjutora, uz određeni talent i psihofizičke sposobnosti, danas znatno lakše može doći do velemajstorske titule. Napominje da je u današnje vrijeme gotovo nemoguće živjeti od šaha, jer nema dovoljan broj jačih turnira i novčanih nagrada. Od poznatih svjetskih šahista najviše cijeni Roberta Fischera i Garija Kasparova.  Na hrvatskoj rejting listi nalazi se od 2006.godine i vodi se kao hrvatski igrač.(I.T.)

Foto: Wikipedija

Podijeli
  •  
  •  
  •  

Autor:

Petar Čuljak
Petar Čuljak je idejni začetnik Sportala. Bivši prvoligaški nogometaš, dugogodišnji prvotimac pleterničke Slavije, tajnik kluba, trener u Školi nogometa. Trenutno trener NK Kutjevo, člana MŽNL. Na Sportalu Petar piše o nogometu, rukometu i ostalim sportovima.