/Na današnji je dan rođen Akiba Rubinstein, jedan od najboljih svjetskih šahista prije Prvoga svjetskog rata DUBOKA STRATEGIJA, POZICIJSKI OSJEĆAJ TE MAESTRALNA IGRA U ZAVRŠNICAMA KRASILI SU RUBINSTEINA
Rubinstein a

Na današnji je dan rođen Akiba Rubinstein, jedan od najboljih svjetskih šahista prije Prvoga svjetskog rata DUBOKA STRATEGIJA, POZICIJSKI OSJEĆAJ TE MAESTRALNA IGRA U ZAVRŠNICAMA KRASILI SU RUBINSTEINA

Pobjednik  je  mnogih velikih međunarodnih turnira, a bio je  kandidat za svjetskoga prvaka

Poljski šahist Akiba Rubinstein rođen je u židovskoj obitelji na današnji dan, 12. listopada 1882. godine, u mjestu Stawiski, nedaleko od Łomże. Bio je najmlađe od dvanaestero djece, a odrastao je u djedovoj kući  jer mu je otac umro neposredno prije njegovog rođenja. U skladu s obiteljskom tradicijom dobio je ortodoksni židovski odgoj. Zanimljivo je da o šahu nije znao ništa sve do 16. godine, no kada je jednom svladao tajne ove drevne igre, potpuno joj se posvetio. Naime, napustivši vjerske studije, preselio se u Lodz  te  počeo igrati u jakom šahovskom klubu u kojemu brzo napreduje. U ovome mjestu živio je poznati šahovski majstor Georg Salwe, s kojim ubrzo odigrava dva meča: u prvom je susretu neriješen rezultat, a u drugome Akiba pobjeđuje sa 6:4. Svoj prvi nastup na međunarodnoj sceni ima 1904. godine u Kijevu, kada zauzima 5. mjesto na Ruskom nacionalnom turniru Nakon osvojenoga prvog mjesta u Bremenu 1905., značajne su njegove pobjede 1907. u Ostendeu, Carlsbadu i Lodzu, a sljedeće godine u mečevima pobjeđuje Teichmanna, Marshalla i Miesesa. Treba istaknuti da je 1909. na turniru u Petrogradu pobijedio svjetskoga prvaka Emanuela Laskera, s kojim je podijelio prvo mjesto. Na temelju tih rezultata Rubinstein je postao prvi kandidat za izazivača svjetskoga šampiona, no, susret nije odigran zbog izostanka financijske podrške.

Rubintein b

Pobjede na pet uzastopnih velikih turnira

Ovaj daroviti poljski šahist i nesuđeni prvak svijeta nastavlja igrati protiv svojih protivnika nadmoćno i nenadmašno, a svoje čudesne uspjehe osobito postiže tijekom 1912. godine.       Ostvaruje pobjede na pet uzastopnih velikih turnira: u San Sebastianu, Pistyanu, Vroclavu(zajedno s Durasom), Varšavi i Vilnu. U povijesti šaha tako se što nikada nije dogodilo. Premda se i dalje nastavljaju početni koraci u organiziranju meča s Laskerom, susret je ipak odgođen, a zbog izbijanja Prvoga svjetskog rata, dogovori su konačno propali. Nažalost, ratne tegobe bitno su utjecale na Akibu, kao čovjeka i igrača, a njegova osjetljiva psiha bila je narušena te više nikada  nije dostigao staru šahovsku snagu. Unatoč tome, i dalje je zadržao sposobnost igranja šaha s jakim protivnicima, no samo u pojedinim partijama. Naime, u drugim partijama nerijetko je činio grube previde, a zatim su se pojavili i simptomi kompleksa proganjanja. Neobično je i paradoksalno da i s ovim psihičkim poremećajima ostvaruje uspjehe. Tako na Turniru četvorice u Berlinu 1918. zauzima bez poraza drugo mjesto iza Laskera, u Goteborgu 1920. drugi je iza Retija, prvi u Beču 1922. godine. Tri godine kasnije u Marienbadu  osvaja prvo mjesto s Nimcovičem, u Budimpešti 1929. je drugi iza svjetkoga prvaka Capablanke, u San Remu 1930. treći je iza svjetskoga prvaka Aljehina te Nimcoviča. U međuvremenu je pobijedio u međusobnim susretima Schlechtera 1918. i Bogoljubova 1920. godine.  Iz  šahovskih aktivnosti povlači se kao 50-godišnjak 1932.  zbog uznapredovale duševne bolesti. Kao pobjednik mnogih velikih međunarodnih turnira, nesumnjivo je bio jedan od najboljih svjetskih šahista prije Prvoga svjetskog rata.

Savršena igra u konačnicama

Stil Akibe Rubinsteina obilježavali su duboka strategija, pozicijski osjećaj te osobito savršena igra u konačnicama. Kada je to pozicija dopuštala, znao je odigrati briljantne partije, a jedna od njih nazvana je“ Rubinsteinova besmrtna“. Pišući o njemu, njegov suvremenik i poznati šahist Rikard Reti naglasio je Akibin “suptilni mir kojemu je cilj bio ostvarivanje pobjede, a ne toliko borba za šahovskom pločom. Njegove parije ostavljaju dojam velike građevine u kojoj se nijedan jedini kamen ne smije pomaknuti“. U šahovskoj teoriji poznate su i priznate mnoge njegove varijante u otvaranju te u topovskim konačnicama. Značajno je doprinio  i teoriji otvaranja, a niz varijanti po njemu je dobilo ime. Titulu velemajstora Svjetska šahovska federacija dodijelila mu je 1950. godine. Nakon povlačenja iz svijeta šaha, jedno vrijeme boravi u sanatoriju, a ostatak života provodi  u skučenim i više nego skromnim uvjetima u Belgiji. Umro je u  staračkom domu u Antwerpenu, 14. ožujka 1961. u 79. godini.(I.T.)

Foto: Wikipedija

Podijeli
  •  
  •  
  •