/Na današnji dan preminuo međunarodni šahovski majstor Hrvoje Messing POŽEŠKI ŠAHIST BIO JE BORBEN IGRAČ I VRSTAN TAKTIČAR, A U PROBLEMSKOM ŠAHU BIO JE HRVATSKI DRŽAVNI REPREZENTATIVAC
Slika a

Na današnji dan preminuo međunarodni šahovski majstor Hrvoje Messing POŽEŠKI ŠAHIST BIO JE BORBEN IGRAČ I VRSTAN TAKTIČAR, A U PROBLEMSKOM ŠAHU BIO JE HRVATSKI DRŽAVNI REPREZENTATIVAC

U Požegi je na današnji dan, 10. siječnja 2012., poslije duge i teške bolesti u 72. godini preminuo Hrvoje Messing, međunarodni šahovski majstor i odvjetnik. Sahranjen je na gradskom groblju svetog Ilije, u  nazočnosti članova obitelji, kolega pravnika te  brojnih šahista iz različitih krajeva Hrvatske.

Slika c

Hrvoje je rođen u Zagrebu 26. srpnja 1940., a nakon preseljenja njegove obitelji  u ondašnju Slavonsku Požegu, u ovome gradu završava osnovnu školu i gimnaziju. Iznimno zanimanje za šahovsku igru pokazuje u školskim  danima, a zanimljivo je da već tada posjeduje poseban dar u igranju naslijepo, ne gledajući pritom na šahovsku ploču. O ovoj neobičnoj darovitosti doznali smo iz priča njegovih gimnazijskih prijatelja, a o tome je katkada pričao i drugi hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, u to vrijeme  požeški gimnazijalac. Potvrda njegova talenta dolazi do izražaj kada mu već kao petnaestogodišnjaku povjeravaju mjesto u seniorskom sastavu gradskoga kluba POŠK-a na momčadskom prvenstvu Hrvatske.
Nakon završetka gimnazije Messing odlazi u rodni Zagreb, gdje diplomira  na Pravnom fakultetu, a već  tijekom studija  druži se  s poznatim zagrebačkim šahistima, posebice se zanimajući za  problemski šah. Nastupajući na  omladinskim prvenstvima Hrvatske, uvijek osvaja visoka mjesta, a u Križevcima 1958. godine na uvjerljiv način postaje prvak. Na prvenstvu  tadašnje Federativne Narodne Republike Jugoslavije sudjeluje  tri puta  te u Novom Mestu 1957. osvaja brončano odličje. Igrajući za zagrebačku Mladost na momčadskom prvenstvu FNRJ-a  osvaja prvo mjesto, što je povijesni uspjeh ovoga kluba Pritom je  na sedmoj seniorskoj ploči postigao zavidan rezultat. Nastupajući na seniorskim prvenstvima Hrvatske  1959. i 1961. godine, osvaja mjesta pri vrhu tablice.
Naslov međunarodnoga majstora na turniru u Sarajevu
Poslije završetka pravnih studija, sredinom šezdesetih godina  prošlog stoljeća Hrvoje Messing odlazi na služenje vojnoga roka  u Beograd. Nakon reguliranja vojne obveze, u glavnome gradu Jugoslavije ostaje duže vrijeme, igrajući za Šahovski klub Crvenu zvezdu. S ovim klubom u  vremenu od 1966.  do 1972. osvaja četiri puta kup i momčadsko prvenstvo SFRJ.  Čak osam puta nastupa  na seniorskim državnim prvenstvima, od 1968. do 1980. godine. Tako u Čateškim toplicama 1968. dijeli sedmo mjesto te osvaja naslov šahovskoga majstora. U Vrnjačkoj Banji 1970. na diobi je četvrtoga mjesta, a u Bjelovaru 1979. zauzima u jakoj konkurenciji solidno peto mjesto. Titulu međunarodnog majstora osvaja na jakom međunarodnom turniru u Sarajevu 1971. godine, pobjednik je pet međunarodnih turnira, a njegovi najveći uspjesi su druga mjesta u bugarskoj Varni 1973.  te u Beloj Crkvi 1984. godine

Slika b
Uspješni nastupi u Osijeku, Požegi i Kutjevu
U Slavonsku Požegu Hrvoje se vraća početkom osamdesetih godina,  te od oca preuzima odvjetnički ured , nastavljajući obiteljsku tradiciju. Unatoč poslovnim obvezama, ljubav prema šahu ne jenjava, a nerijetko igra  na međunarodnim, promidžbenim i otvorenim turnirima diljem Slavonije, pridonoseći popularizaciji slavonskoga šaha. Početkom devedesetih nastupa za Šahovski klub Mursu iz Osijeka, s kojim je izborio  ulazak u Prvu šahovsku ligu. Poslije Domovinskog rata nastupa za požeški Šahovski klub Spin Valis, a  s Požežanima  na momčadskom prvenstvu Hrvatske 1998.godine osvaja prvo mjesto. Nakon nekih nesporazuma s požeškim klubom, Messing  prelazi u Šahovski klub Kutjevo, tada člana Treće jedinstvene hrvatske lige, za koji je registriran u sezoni 1999./2000. , a za Kutjevčane nastupa na prvoj ploči čak 14 godina(!). U novoj sredini stekao je  brojne prijatelje, a svoje veliko šahovsko i pedagoško znanje prenosio je članovima kluba, pridonoseći razvoju kutjevačkoga šaha. Osvojena su tri županijska  šahovska kupa, a klub je dva puta nastupao u finalu šahovskog kupa Hrvatske.

Ljubav prema problemskom šahu

Problemskom šahu ovaj požeški šahist vraća  se 2005. godine, jedan je od osnivača Udruge šahovskih problemista 2006. godine,  a više puta hrvatski rješavački reprezentativac na svjetskim i europskim rješavačkim prvenstvima. Osim toga, bio je član zagrebačkoga Društva za šahovsku kompoziciju i zagonetaštvo.  Ovoj vrsti šaha ostao je vjeran do potkraj života, kada je zbog kronične dišne bolesti bio već ozbiljno narušenoga zdravlja. Međunarodni majstor Hrvoje Messing slovio je kao borben igrač i vrstan taktičar, a tome je prilagođavao svoj izbor šahovskih otvaranja. Sa crnim figurama  volio je osobito igrati Holandsku obranu i Španjolku, a s bijelima  popularne varijante Sicilijanke obrane, posebice Najdorfovu.  Među šahistima je bio posebno omiljen i cijenjen zbog svoje skromnosti, samozatajnosti, prostodušnosti te svojih uglađenih manira, jer je zračio  pristojnošću i uljudnošću. Zbog svoga šahovskog umijeća i ponašanja, u hrvatskome je šahu ostavio neizbrisiv trag. I ove godine u njegovu se počast u Zagrebu 18. siječnja organizira memorijalni brzopotezni turnir, a suorganizator i pokrovitelj je GŠK Kutjevo.

Tekst: I. Tomić

Foto:   Šah.hr

 

Podijeli
  •  
  •  
  •  

Autor:

Petar Čuljak
Petar Čuljak je idejni začetnik Sportala. Bivši prvoligaški nogometaš, dugogodišnji prvotimac pleterničke Slavije, tajnik kluba, trener u Školi nogometa. Trenutno trener NK Kutjevo, člana MŽNL. Na Sportalu Petar piše o nogometu, rukometu i ostalim sportovima.