/Belišćanin Boris Nago istrčao moskovski maraton NESTVARNIH 30 000 SUDIONIKA
moskva-v

Belišćanin Boris Nago istrčao moskovski maraton NESTVARNIH 30 000 SUDIONIKA

BELIŠĆE Naš maratonac Boris Nago, prije pet dana nastupio je na jednom od prestižnih svjetskih natjecanja – Moskovskom maratonu. Prenosimo njegove dojmove iz ruske prijestolnice.

– Godinama sam slušao priče trkača koji su bili na Moskovskom maratonu, da ćemo biti oduševljeni gradom i utrkom, što se i obistinilo. Plan putovanja na ovaj maraton počeo sam prije godinu dana zajedno s četvero kolega s područja bivše države. Moskva maraton ima svoju dugogodišnju tradiciju, ali unazad 5 godina preuzela ga je nova uprava, koja maraton podiže svake godine razinu više u svakom segmentu. Kolega koji nas je dočekao surađuje s organizatorima pa sam imao privilegiju da obiđem kancelarije Moskovskog maratona i upoznam se s ljudima koji rade na organizaciji. Koliko su ozbiljni govori podatak da imaju 40 stalnih zaposlenika koji rade na organizaciji maratona cijele godine. Start i cilj je u olimpijskom kompleksu Lužniki, gdje je istoimeni nogometni stadion, koji je već sada spreman za Svjetsko nogometno prvenstvo 2018. Cijela okolina kompleksa je savršena za bilo koji sport koji želite, a metro stanica je odmah pored. Sam grad je posebna priča. Mogu reći da sam se totalno iznenadio. Supermoderan i čist grad, s pristupačnim ljudima. Rusi obožavaju čitanje i na svakom koraku možete vidjeti ljude kako čitaju knjige. Jako puno odlaze na kulturna događanja i ne idu baš u restorane brze hrane. Metro stanica je najljepša na svijetu i najbolje prijevozno sredstvo u gradu. Sigurnost građana je na maksimalnom nivou, a što se tiče povijesti i umjetnosti, slobodno mogu reći da to nigdje u svijetu nisam vidio. Dolaskom na Crveni trg ostao sam zapanjen kako je impozantan, a okružuju ga prelijepe povijesne zgrade i Kremlj (rezidencija predsjednika Putina). Na samom trgu je smješten mauzojel Lenjina kojeg Rusi poštuju, dok su sve Staljinove kipove maknuli.

moskva1-v

Start maratona je bio u nedjelju u 9h15min, a uz maraton je bila i utrka građana na 10km koja je startala u 10h. Sveukupan broj trkača je bio 30.000. Trčali smo kroz sve najljepše dijelove grada i ceste su bile u potpunosti zatvorene za sve vrste vozila s maksimalnim policijskim  osiguranjem. To je jedini dan u godini kada su ceste u gradu zatvorene. Sama utrka je organizirana na najvećem mogućem nivou i ne mogu naći ni najmanju zamjerku. Ulaskom u cilj svaki natjecatelj dobiva finišersku medalju, koja je jedinstven suvenir s ovog veličanstvenog natjecanja, zaključiuo je Boris Nago.

Podijeli
  •  
  •  
  •